funció pública

El TC admet a tràmit el recurs del SEP contra la Llei de pensions

El Superior va rebutjar la demanda del sindicat i també l’incident de nul·litat d’actuacions

L'oposició reclama canvis profunds a la funció públicaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’empara que va presentar el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) després que el Tribunal Superior de la Justícia rebutgés una demanda presentada pel col·lectiu contra la Llei de pensions dels funcionaris. La sala administrativa del tribunal va desestimar el març passat l’incident de nul·litat que els advocats del sindicat havien presentat contra la sentència.

Ja llavors l’aleshores secretari general del SEP, Gregori Gutiér­rez va explicar que eren conscients que l’incident de nul·litat d’actuacions es desestimaria però que s’havia presentat com a pas previ a acudir al TC, que admet a tràmit el recurs d’empara en un aute del 14 de juliol publicat ahir el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).

El SEP va presentar recurs d’empara per aquesta demanda i també per una altra que igualment havia estat tombada i que defensava el dret d’una afiliada a prejubilar-se amb les condicions de l’antiga legislació i demanava que s’instés una qüestió prèvia d’inconstitucionalitat.

Pel que fa a la demanda contra la reforma de les pensions, els representants legals del sindicat van al·legar que existeixen dubtes raonables i fonamentats sobre la constitucionalitat de la llei. En el cas de l’afiliada, van argumentar que l’aplicació de la nova llei es fa sobre una situació antiga i comporta un efecte desfavorable per a una treballadora d’educació a l’hora de prejubilar-se. Gutiérrez va declarar que els arguments eren prou sòlids en el cas de l’extreballadora com per poder acabar amb un resultat positiu.

La dona va demanar el retir anticipat el maig del 2015, abans que entressin en vigor les noves condicions respecte a la jubilació dels funcionaris, el mes de juny, però no reunia les condicions per prejubilar-se fins al setembre i Funció Pública li va denegar la petició i el fet de poder prejubilar-se amb els beneficis de la llei anterior a la reforma.

DESESTIMAT EL RECURS DE SÚPLICA DELS DUANERS QUE VAN DEMANAR EL RETIR ANTICIPAT

El TC ha desestimat el recurs de súplica de mig centenar de funcionaris de duana que volien que se’ls reconegués el dret a demanar amb antelació la jubilació als 55 anys i beneficiar-se així de les condicions anteriors a l’aprovació del nou model de retir per als treballadors públics. Els duaners ja van presentar un recurs d’empara després de les sentències contràries de la Batllia i el Tribunal Superior. Recurs que va ser tombat pel Constitucional, que adduïa que els agents “estan en una situació legal i reglamentària” i que aquesta pot canviar si es modifiquen les lleis. Els duaners van veure vulnerat el principi d’igualtat perquè no han pogut demostrar que el Govern havia actuat diferent envers altres funcionaris, i en aquest sentit van demanar al TC que reconegui que s’han trobat en la impossibilitat de defensar-se i per tant impugni l’aute. Ara, però, l’alt tribunal ha resolt que no hi ha elements nous per reconsiderar la situació.

tracking