administració

Govern enllestirà la reforma de la Funció Pública al setembre

Descarrega presentarà l’avantprojecte de llei als grups parlamentaris la primera setmana de mes i després ho farà amb el personal i els sindicats

Govern enllestirà la reforma de la Funció Pública al setembreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern tindrà enllestida la reforma de la llei de la funció pública al setembre. El ministeri de la Funció Pública i la Reforma de l’Administració que lidera Eva Descarrega està ultimant la redacció de l’avantprojecte de llei per modificar la normativa vigent i el presentarà als grups parlamentaris la primera setmana de setembre per tal de presentar-los les línies estratègiques de la reforma. Així ho va anunciar la ministra, la qual va assegurar al Diari que també durant el setembre es presentaran els canvis als 33 departaments de l’administració pública i als sindicats per tal d’“informar tot el personal de l’administració”.

Amb aquest calendari, Descar­rega estima que l’avantprojecte es presenti a la comissió competent el mateix mes i entri a tràmit parlamentari a final d’any després del període de debat i aportacions. Segons aquest calendari, el debat de la nova llei al si del Consell General tindria lloc durant el primer semestre del 2018. La ministra va admetre que “potser sí” que ha fet falta “una mica més de temps del que havíem previst inicialment”, però va recalcar que “és un tema complex que abasta diferents qüestions”, i va defensar que “la reforma està avançant a bon ritme”. En aquest sentit, va indicar que el ministeri està acabant la redacció del text mentre està acabant de fer la ronda de consultes amb els directors de departaments i els sindicats per anar treballant els diferents capítols de la reforma. Una etapa que finalitza aquesta setmana amb la darrera trobada dedicada al sistema retributiu i a la revisió de complements com el de productivitat, el d’antiguitat o el de funció directiva.

Propostes vinculants

En el marc de les reunions mensuals que ha pilotat Descarrega des que va rellevar Jordi Alcobé al capdavant del ministeri, el 22 de desembre passat, l’executiu ha acceptat algunes de les propostes presentades, tant pels directors dels departaments concernits com pels sindicats de l’administració pública. “Han estat reunions constructives i positives”, va manifestar la ministra, la qual va destacar que “hem compartit algunes propostes i d’altres no”. “No totes les propostes dels sindicats s’han pogut acceptar, n’hi ha algunes sí i d’altres amb les quals el Govern té un criteri diferent”, va declarar, afegint que “el que sí que hem fet és compartir tots els neguits i preocupacions”, ja que “el que és important és que hi hagi diàleg i tota l’atenció per part nostra”, va exposar.

Pel que fa als eventuals, Descar­rega va remarcar que amb la nova llei deixaran d’estar regits pel Codi de relacions laborals. “La voluntat és que el tracte a nivell retributiu entre el que perceben els eventuals i els funcionaris ja estigui equiparat. Ja no hi haurà una diferència, sinó que es regiran pel règim estatutari”, va resumir la ministra.

Atès que “els debats parlamentaris agafaran el seu temps” –va reconèixer Descarrega– l’executiu ha aprovat una mesura transitòria perquè els eventuals cobrin complements salarials. “Com que hi havia diferències, i això afectava els serveis d’alguns ministeris, hem decidit fer aquesta modificació”, va concloure, insistint que amb la nova llei les condicions “ja quedaran equiparades definitivament”.

Preparació de reglaments

Descarrega va assegurar que aquesta serà l’única mesura transitòria que hi haurà en relació a la funció pública. Per a la resta s’esperarà a l’entrada en vigor de la llei. Però mentre duri el tràmit parlamentari, el ministeri de la Funció Pública ja anirà preparant els reglaments que hauran de desplegar la nova llei.

En concret, els reglaments que es començaran a preparar són el de mobilitat, el de carrera professional i el d’avaluació de l’acompliment. A banda, i també mentre el text s’estigui treballant al Consell General, es reformularan algunes de les disposicions actualment vigents per tal d’adaptar-les a la nova normativa. Reglaments que daten del 2000 i que inclouen, segons va enumerar la ministra, el de sistemes de compensació i el de permisos retributius. “La voluntat és aprofitar el temps per anar treballant i que ja hàgim avançat un cop s’aprovi la llei”, va apuntar Descarrega.

CANVIS EN LES GRAELLES SALARIALS

Descarrega va avançar que en el marc de la reforma de la funció pública es revisaran els llocs de treball de tot el personal de l’administració. Això implica, va detallar la ministra, que s’examinaran “els nivells on estan classificats els llocs de treball” per tal d’adequar-los a la realitat actual de l’administració pública. En aquest sentit, va posar de manifest que “hi podria haver canvis” en forma de “moviments a nivell de graella salarial”. Descarrega va negar que hi hagi un desajust important a l’administració, però va explicar que “part dels llocs de treball que hi ha són de l’any 2000, quan es va fer la Llei de la Funció Pública, i pot ser que en aquests 17 anys hagin evolucionat i per tant s’hagin d’ajustar”.

tracking