afers exteriors

La UE vigilarà l'evolució de l'economia del país

L’ens veu amb bons ulls la proposta andorrana respecte al període de transitorietat del tabac

La UE vigilarà l'evolució de l'economia del paísFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea veu amb bons ulls la proposta d’Andorra pel que fa al període de transitorietat de 20 anys en l’àmbit del tabac. Si bé és cert que Brussel·les encara no s’ha pronunciat sobre el plantejament fet pel Principat, fonts coneixedores de la reunió del pacte d’Estat que va tenir lloc ahir en presència de diversos representants del sector econòmic i sindicats van explicar al Diari que de moment ni Espanya ni França s’han oposat als terminis. Ara bé, tot i que durant aquests vint anys hi seguiria havent una diferència de preus de tabac, Brussel·les miraria amb lupa les evolucions de l’estructura econòmica andorrana. El Principat se sotmetria a un seguiment per part de les institucions comunitàries per constatar la diversificació de la seva economia.

Amb tot, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va explicar ahir que des del sindicat són partidaris d’escurçar els terminis per diversificar l’economia del país i trobar alternatives al tabac. “Jo soc una mica contrari a la preservació del tabac a 20 anys. Andorra ha de fer un pas endavant i d’una vegada per totes diversificar l’economia”, va dir Ubach, que va afegir que cap plantejar-se “el que perdem i el que no hi perdem”, i que “cal ser capaços de guanyar el màxim possible en altres sectors que ara no contempla l’economia andorrana”. Ubach va recordar que l’economia andor­rana es basa en el sector del tabac i que “deixa fora la petita i la mitjana indústria”. El secretari general de l’USdA va manifestar que l’acord d’associació pot ser una sortida per a moltes empreses. “L’empresa andorrana només treballa dins d’Andorra i ara se’ns obre la possibilitat de treballar fora d’Andorra i portar els serveis a l’exterior”, va dir Ubach.

La pròxima reunió amb la Unió Europea sobre la qüestió del tabac tindrà lloc el pròxim 9 d’octubre. Tot i això, no està previst que en aquesta data hi hagi una resposta en ferm de l’ens comunitari. La previsió del Govern és que una setmana abans s’informi els diferents grups parlamentaris per especificar les qüestions que s’abordaran en aquesta trobada. El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, va explicar que la UE “entén el pes del tabac a les finances de l’Estat” i que “veuen necessari un temps d’adaptació per diversificar l’economia”.

La trobada del pacte d’Estat és la darrera abans de les vacances i va servir per explicar el projecte sobre els capítols de l’1 al 24 de la lliure circulació de mercaderies que es vol portar a la tardor a Brussel·les en el marc de les negociacions per l’acord d’associació. “Ara és el moment on s’ha de fer un esforç des de Govern i des dels sectors comercials, sindicals i tota la base andorrana perquè la diversificació sigui una realitat i no continuem depenent de sectors com arar la banca i el tabac”, va dir Ubach. “En un país de 70.000 habitants no fa falta vendre 150 milions de bicicletes perquè el sector funcioni”, va dir Ubach. El secretari general de l’USdA va explicar que hi ha “incertesa” i “preocupació” en tots els àmbits però va recordar que l’oportunitat que es presenta amb l’acord “s’ha d’aprofitar”.

MARIA UBACH ES PRESENTA A LA COMISSIÓ DE POLÍTICA EXTERIOR

Maria Ubach va exercir per primer cop com a ministra d’Afers Exteriors a la reunió del Pacte d’Estat, després de jurar el càr­rec la setmana passada. Ubach també va comparèixer ahir davant la comissió legislativa de política exterior amb la finalitat de presentar-se davant de la resta de membres.

tracking