Salut

La CASS instava a rebaixar molt més les tarifes d'anàlisis

La parapública va emetre un informe en què recomanava reduir els preus de les analítiques fins a un estalvi d’1,5 milions anuals

La CASS instava a rebaixar molt més les tarifes d'anàlisisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social va enviar un informe, segons fonts properes a l’executiu, en què reclamava una reducció de les tarifes aplicables al sector de les anàlisis. La reforma suposava per a la CASS un estalvi aproximat d’1,5 milions d’euros anuals. L’executiu, especialment el ministre de Salut, es va oposar que la rebaixa fos tan dràstica. Finalment, a principi d’aquest mes, el ministeri de Salut va comunicar que “ha aprovat les noves tarifes de responsabilitat per a certes determinacions analítiques, una mesura que revisa i actualitza la nomenclatura general i les tarifes de responsabilitat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social”. Salut va dir que “les noves tarifes afecten 28 determinacions analítiques i representen un estalvi aproximat per a la CASS de 350.000 euros l’any, així que es preveu reduir la factura de les proves de laboratori en més d’un 5%. Les noves tecnologies en les tècniques analítiques han facilitat la reducció dels costos d’aquests actes”. El canvi es justifica sobre la base que “la revisió de la nomenclatura dels actes de biologia mèdica ha pres el model de concordança amb les tarifes dels països veïns adaptant-lo a les especificitats del Principat”.

El desencís de la CASS perquè el Govern decidís aigualir tant la rebaixa –no arriba a una quarta part del que es va demanar– va provocar, segons les mateixes fonts properes al president del consell d’administració de la parapública, Jean Michel Rascagneres, que aquest assenyalés en roda de premsa que “a certs sectors” hi ha preus que “estan totalment desfasats” perquè “no s’han revisat” des de fa “quinze o vint” anys. “Avui”, va lamentar, “podem dir que algun servei el paguem dues, tres o quatre vegades més car del que costa”. Rascagneres va declinar comentar les diferències amb el ministeri sobre les rebaixes i tampoc va voler confirmar o desmentir si quan va parlar de serveis que són dos, tres o quatre cops més cars del que costen s’estava referint o no al de les anàlisis.

El president del consell d’administració sí que s’havia manifestat en roda de premsa el 4 de juliol. El seu posicionament s’entreveia quan va indicar que “tenim una força de proposició davant del Govern i no de decisió. Però la força de proposició la farem servir perquè estem molt preocupats”. Rascagneres també va apuntar cap a les analítiques de forma dissimulada tot afirmant que s’estan pagant preus en alguns serveis que el “progrés tècnic ha permès abaratir”.

La CASS està preocupada perquè la despesa i el dèficit no paren d’augmentar. Les previsions de la parapública són que els 40 milions de números vermells (comptant que serien 60 sense l’increment de les cotitzacions fet) pot passar a 90 en un termini d’entre quatre o cinc anys si no es prenen mesures.

LES ANALÍTIQUES VAN CRÉIXER UN 25% EM DESPESA DURANT EL PRIMER SEMESTRE

Les analítiques són el segon grup de despesa mèdica que més va pujar durant el primer trimestre d’enguany. L’increment va ser d’un 25% i van passar d’1,5 a 2 milions d’euros. El grup de despesa més gran va ser el de transport sanitari, que es va incrementar en un 30%. Un altre fet destacat va ser l’augment de la despesa per hospitalització, que va apujar-se d’un 15%. Aquest és un fet important perquè aquest apartat és el que més pes té en la despesa sanitària que reemborsa la parapública. El primer trimestre d’aquest any es va tancar amb un increment general de la despesa mèdica d’un onze per cent, xifra extremament preocupant per a la CASS i que demostra que el sistema actual no para de créixer en costos molt més del que correspondria, amb factors com ara l’envelliment o l’augment de població. La CASS va calcular que durant el primer trimestre la pujada de la despesa havia estat generalitzada en tots els grups. La major part van ser de prop del deu per cent. La parapública, segons fonts properes a l’entitat, confia que la reforma no continuï ajornant-se perquè considera que li pot donar les eines per tal de contenir la despesa.

EL GRUP LIBERAL FA UNA PREGUNTA SOBRE LA REBAIXA TARIFÀRIA

El conseller general del grup liberal Carles Naudi ha entrat una pregunta a Sindicatura en què demana al Govern per les noves tarifes als laboratoris clínics. Interpel·la a l’excecutiu sobre en quin moment es va comunicar als laboratoris la modificació, quin va ser el contingut i quin marge van tenir els afectats per actualitzar codis i tarifes. Tanmateix, s’interessa per les reunions prèvies entre el ministeri i els establiments sanitaris.

tracking