Transparència

Govern impulsarà un codi ètic per a jutges i parlamentaris

La quarta avaluació del GRECO mesurarà la corrupció a la justícia i al sistema polític

Govern impulsarà un codi ètic per a jutges i parlamentarisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quarta avaluació del GRECO girarà entorn de l’estat de la normativa pel que fa al grau de cor­rupció de la justícia i del sistema parlamentari. Després d’haver superat la tercera avaluació de l’ens del Consell d’Europa sense dificultats, el Principat afrontarà el quart examen a la seva estructura administrativa. Fonts consultades per aquest Diari expliquen que s’hauran d’elaborar codis ètics de les professions que seran avaluades per l’ens europeu com les de jutges i les de parlamentaris.

En l’última avaluació, el Principat va complir amb 18 de les 20 recomanacions del GRECO sobre transparència en el finançament dels partits polítics i incriminacions per corrupció. Les dues disposicions incloses en l’informe que no se satisfan plenament fan referència a la corrupció en el sector privat i a la responsabilitat penal de les persones jurídiques. En aquest últim cas, les mateixes fonts consultades expliquen que el fet que no es compleixi plenament es redueix a una qüestió de complexitat dels termes i a la connotació que se’n puguin fer de les traduccions d’alguns mots, però que en cap cas no hi ha cap problema de fons.

Pel que fa a la disposicició sobre la corrupció a les empreses privades, caldria un estudi complex que no es pot complir de manera “immediata” però que cal tenir present que el text del GRECO reconeix que el Principat sanciona els actes de corrupció que constitueixin una infracció penal tipificada en el Codi Penal. En tot cas, les mateixes fonts consideren que la tercera avaluació ha sigut “excepcional” i que s’ha reconegut les adaptacions que ha fet el país.

tracking