'Cas Odebrecht'

BPA va confirmar el pagament de suborns pel metro de Lima

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Banca Privada d’Andorra va lliurar al fiscal anticorrupció del Perú, Hamilton Castro, documentació que confirma que la constructora brasilera Odebrecht va pagar a exfuncionaris del segon govern d’Alan García a canvi d’obtenir la licitació dels trams 1 i 2 de la línia 1 del metro de Lima, segons informa el diari El Comercio de Lima.

La seu a Panamà de BPA va trametre una llista dels moviments que va fer a l’entitat una empresa vinculada a la constructora brasilera a tres empreses, en les quals apareixen alguns responsables d’atorgar els treballs del metro de la capital peruana. En concret hi ha dues transferències per un valor total de mig milió de dòlars fetes entre el juliol del 2013 i l’abril del 2014. La constructora va entregar a la fiscalia peruana els documents que implicaven als exfuncionaris, que són els que BPA va corroborar oficialment. La xifra total que Odebrecht va pagar en suborns per obtenir l’obra supera els vuit milions de dòlars.

També a l’equador

Les investigacions pel cas Odebrecht avancen també a l’Equador, on el jutge ha decretat l’ar­rest domiciliari del pare de l’ex­ministre d’electricitat de l’esmentat país Alecksey Mosquera i presó per a un exsoci, segons informa el diari local El Tiempo. D’aquesta manera ja són quatre les persones vinculades en el procés de rentat de diners. Al ja citat cal afegir-hi el ministre i el testaferro Marcelo Endara. La justícia del país està col·laborant directament amb la fiscalia de l’Equador, segons El Tiempo.

El cas Odebrecht ha tocat directament BPA, fins a l’extrem que la batlle Mingorance ha inculpat tretze antics empleats de l’entitat per un presumpte delicte de blanqueig de diners que provindrien dels suborns que l’empresa brasilera tenia organitzats per aconseguir el contracte d’obres públiques milionàries a Sud-amèrica. Un dels inculpats és l’exadvocat de la constructora Rodrigo Duran, un testimoni protegit per la justícia espanyola, que va explicar a Mingorance la implicació de BPA en tot el cas. Segons Duran l’entitat financera estava implicada en tot l’entramat de suborns que es pagaven a tots els països a través de comptes oberts a BPA. La trama que es va ordir consistia en la creació de societats, per part dels implicats, per fer els pagaments a través de testaferros. El banc cobrava les comissions corresponents per mitjà de BPA Serveis.

tracking