Relacions bilaterals

Macron visitarà el Principat el primer semestre del 2018

El Copríncep vindrà al país durant el primer semestre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, visitarà el Principat el primer semestre de l’any que ve. Tot i que encara no hi ha cap data concreta, el cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, van rebre el compromís del mateix Macron durant la primera visita a París al nou cap d’Estat francès. La visita de Macron coincidirà amb el 25è aniversari de l’aprovació de la Constitució al país. De fet, s’havia especulat amb la possibilitat que el president francès acudís al Principat el dia 14 de març, dia en què es commemora la signatura de la carta magna, però Toni Martí es va limitar a dir que la visita tindrà lloc entre els mesos de gener i juny del 2018.

“Tindrem l’honor i el goig d’acollir el Copríncep Macron”, va dir Martí. Tant el cap de Govern com Vicenç Mateu van explicar el procés de reformes engegades els últims anys, com ara la tipificació del delicte fiscal, i que van ser qualificades de “valentes” i “encertades” per part del president francès. Martí també va informar que Macron “ajudarà de manera molt clara en la negociació sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea”. “Hem trobat un Copríncep compromès en el seu càr­rec institucional”, va afegir Martí, que va assegurar que no van parlar del contraban de tabac després que en el discurs del Dia nacional de França, l’ambaixadora del país gal al Principat, Jocelyne Caballero, anunciés que París pretenia reforçar la cooperació en aquest àmbit.

“COMPLICITAT INEQUÍVOCA”

Pel que fa a les singularitats proposades, com ara el tabac, Martí va assegurar que han rebut la comprensió de Macron perquè la proposta d’Andorra és “raonable” i “raonada”. “Quan les propostes es presenten és perquè a darrere hi ha una voluntat no de demanar per demanar, sinó perquè està sostingut amb xifres i amb un raonament, i aquí tenim la complicitat inequívoca del Copríncep francès”, va declarar Martí.

Durant la trobada d’ahir també es va posar sobre la taula reforçar la presència econòmica de França al Principat. El cap de Govern va manifestar que “la presència econòmica de França ha de ser més important”. Entre les diferents opcions per enfortir la relació econòmica entre els dos països, Martí creu que cal impulsar el sector numèric, de la tecnologia i de les aplicacions. A més, va explicar la possibilitat d’aprofundir la col·laboració amb els pols de competitivitat francesos pel que fa a la reducció d’emissió de diòxid de carboni i la preservació del medi ambient. “Andorra va ser dels primers països a signar els acords de París i aspirem a ser neutres en emissions de diòxid de carboni l’any 2050”, va dir Martí, que en aquest sentit va admetre que “hi ha molt camí per fer amb la República Francesa”.

Martí va destacar que les reformes del sistema fiscal i l’acord amb la UE permetran diversificar l’economia del Principat per atraure empreses procedents d’altres països. “Andorra està trobant el camí de creixement i trobem la comprensió de socis històrics com França, que ens ajudarà també en el mercat interior”. El cap de Govern va dir que les empreses que s’instal·lin al Principat ho faran perquè “Andorra és creïble a nivell internacional”. “Els pròxims mesos ens juguem una peça més d’aquest gran taulell que ha llançat Andorra a nivell de reformes com l’acord amb la UE”, va dir Martí.

FOTO INDIVIDUALITZADA

El cap de Govern i el síndic general van agrair la fotografia que els va entregar Emmanuel Macron amb les banderes francesa i andorrana. Es tracta d’un gest que es produeix per primera vegada per part d’un president francès. “Gestos com aquest donen valor als sentiments que porta el nostre Copríncep a aquesta gran institució”, va expressar Martí. El cap de Govern i el síndic general van avaluar el reequilibri de les relacions d’Andorra amb Espanya i França i van destacar el creixement del sistema educatiu gal al Principat i els esforços per millorar les connexions amb França.

Macron visitarà el Principat el primer semestre del 2018

Macron visitarà el Principat el primer semestre del 2018

tracking