Reportatge

Carregar 'el mort' al mort

Poc després de deixar de pagar la pensió de manutenció dels fills va vendre als pares la meitat de les participacions de l’empresa familiar. La fiscalia ho considera un aixecament de béns. El fill i la mare diuen que va ser idea del pare, ara mort.

Carregar 'el mort' al mortArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els acusats opten per car­regar la culpa al mort. Això és lleig i el tribunal ho ha de tenir en consideració.” Aquestes són les contundents paraules de l’advocat d’una dona, que reclama a l’exparella i pare dels tres fills que tenen en comú prop de 42.000 euros en concepte de manutencions impagades, en el seu al·legat que té com objectiu que el Tribunal de Corts consideri culpable l’home i la seva mare d’un delicte d’aixecament de béns per evitar que la justícia embargués les propietats per fer front al pagament de les pensions reclamades. La fiscalia i l’acusació particular consideren tots dos culpables d’un delicte major de frustració de procediments executius de cobrament en creure provat que l’home, amb la connivència de la mare i del seu pare, mort el 2012, es va despendre voluntàriament del 50% de la participació que tenia en l’empresa familiar de congelats. Ho va fer pocs mesos després de la separació, el febre del 2011, i quan ja devia a l’exparella diversos mesos de la manutenció dels tres fills en comú.

Segons es va posar de manifest al judici celebrat a Corts, l’acusat va vendre per 15.000 euros al pare i a la mare la seva participació a l’empresa. Uns diners, com també va quedar provat a la vista, que ni els pares van pagar ni el fill va rebre. Tots dos, però, van negar ahir que l’operació de compravenda es fes per evitar l’embargament dels béns.

La mare va indicar que desconeixia què va signar davant de notari quan va comprar les participacions del seu fill. Va dir que no sabia res del negoci familiar i que si el seu marit li deia de signar uns papers ella ho feia. Va insistir que el seu home era una gran persona i que sempre havia tingut cura de la seva família, però que mai explicava res dels assumptes econòmics. El fill va indicar que va vendre les participacions perquè el seu pare li va dir que era bo per a l’empresa i és per això que ho va fer. També va dir, però, que el pare va voler tenir el control total del negoci pels problemes que tenia el seu fill amb l’exparella.

La fiscalia considera provats els fets i demana 14 mesos de presó condicional per a la mare. Per al fill, al qual també veu autor del delicte de frustració de procediments executius de cobrament per no haver fet front a la manutenció dels fills, vol 20 mesos de presó condicionals qualificats a anar pagant mes a mes els 900 euros de pensió.

La defensa només accepta el delicte menor, però vistos els problemes econòmics del seu client considera que qualificar la no entrada a presó al pagament de la manutenció només portarà “a tenir una persona més a la Comella”. Vol tres mesos d’arrest nocturn condicional. També va demanar l’absolució de la mare i el fill del delicte d’aixecament de béns, perquè l’empresa, ara a punt de la fallida, tenia molts problemes econòmics quan es van vendre les participacions. “No es pot descapitalitzar una societat que no té res”, va dir.

L’acusació particular demana a l’home el pagament dels 41.675 euros que deu de la manutenció.

tracking