acord amb la unió europea

Saboya anuncia que el tabac portarà etiqueta abans de deu anys

El titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, diu que el Principat preveu complir abans les directives de traçabilitat i de publicitat

Saboya anuncia que el tabac portarà etiqueta abans de deu anysXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va manifestar ahir que Andorra complirà les directives de traçabilitat dels paquets de tabac abans de deu anys. Així ho va explicar ahir davant dels mitjans de comunicació per fer les primeres valoracions sobre la reunió que va mantenir dimecres passat a Brussel·les amb representants de la Unió Europea pel que fa a la proposta de transitorietat sobre el tabac en què l’executiu va demanar mantenir durant vint anys el sector com fins ara.

D’aquesta manera, cada paquet de tabac es controlaria amb la introducció d’una etiqueta com ja es fa en gairebé la totalitat dels països. Això permetria establir l’origen dels paquets i la ruta de venda posterior. “Vam parlar d’un temps màxim per sota dels deu anys”, va manifestar Saboya. A més, el Principat també compliria en un termini màxim de deu anys la directiva europea relacionada amb la prohibició de la publicitat del tabac. “Andorra va expressar un calendari més accelerat en què a la part més curta es puguin fer gestos en el tema de la traçabilitat i de la publicitat, que són dos temes sensibles de salut pública”, va afirmar Saboya. En aquest sentit, el titular de la cartera d’Exteriors va valorar que, pel que fa a aquestes dues propostes, “els països veïns poden ser molt receptius”.

Tal com va manifestar el cap de Govern, Toni Martí, Saboya també confia que entre els mesos de setembre i d’octubre s’arribi a un acord definitiu. El titular d’Exteriors, però, no va avançar si la Unió Europea acceptarà la proposta de vint anys de transitorietat en l’àmbit del tabac.

“Una bona base de treball”

Saboya va explicar que no van entrar a negociar “anys en concret”, però va reconèixer que la proposta “és una molt bona base de treball”. “Estem confiats que puguem tenir una transitorietat llarga per garantir que el sector agrícola trobi una capacitat alternativa de producció”, hi va afegir. Saboya, però, va manifestar que “la dependència del sector agrícola respecte al món del tabac s’ha entès bé”, i “s’entén que cal una transitorietat llarga”. En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors va explicar que “la història ens ha demostrat que per al sector agrícola la transformació té un període de maduració en el temps molt llarg”. Va posar com a exemple el reconeixement europeu de la carn de vedella amb origen d’Andorra, que va tardar divuit anys. A més, el titular d’Exteriors va explicar que Andorra ha demanat una avaluació una vegada finalitzin els vint anys per determinar l’evolució del sector tabaquer. D’altra banda, el ministre d’Afers Exteriors no va voler detallar la proposta de Brus­sel·les. “Jo sempre parlo de les posicions d’Andorra i no dels posicionaments dels altres”, va explicar Saboya, que avui compareixerà a la comissió de política exterior per informar de l’estat de les negociacions en l’àmbit del tabac amb la Unió Europea. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va manifestar que no faria valoracions sobre la proposta fins després de la comissió d’avui, però va criticar que el ministre demanés una hora fixa per comparèixer. “És la comissió la que ha de proposar els dies”, va dir Naudi. A més, hi va afegir que li hauria agradat “conèixer el contingut de la proposta abans que el ministre d’Afers Exteriors l’exposés a Brussel·les”. Per la seva banda, la consellera general independent, Sílvia Bonet, també va preferir esperar fins a les explicacions de Saboya durant la comissió tot i que va dir que el període de transitorietat de vint anys “dona un marge prou ampli al sector per adaptar-se a la nova realitat”. El primer secretari del PS, David Rios, va assegurar que “el plantejament no ens sembla malament”. D’aquesta manera, va dir que els semblaria “bé aquesta transició de 20 anys”, sobretot perquè, tal com va apuntar, “hi haurà unes clàusules de reexamen, que implica que quan s’acabi aquest període, i com que ningú sap què passarà, es podrà tornar a estudiar quines són les necessitats del país en aquell moment i si està preparat per passar a la següent fase”.

Última reunió

La trobada de dimecres va ser l’última que va mantenir Gilbert Saboya com a ministre d’Afers Exteriors abans de ser rellevat per Maria Ubach. “És un treball d’equip i el fet que hi hagi un relleu assegurat per una persona que és cap de delegació és una garantia de continuïtat”, va dir Saboya.

tracking