El tabac haurà de portar una etiqueta identificativa

La proposta a la Unió Europea per mantenir el sector com fins ara recull algunes concessions

El tabac haurà de portar una etiqueta identificativaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra ha proposat a la Unió Europea que el tabac mantingui un règim particular d’exclusió duanera durant un període de vint anys. La proposta l’ha tramès Gilbert Saboya i l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Maria Ubach, en la reunió mantinguda ahir a Brussel·les amb el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) i representants de les diferents direccions generals i de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF).

Durant els vint anys de transitòria Andorra ofereix adaptar de manera progressiva les diferents directives europees al sector productor de tabac. Les dues amb major afectació fan referència a la traçabilitat dels paquets i a la priorització de la salut pública. La traçabilitat, segons fonts properes al cas, es controlaria amb la introducció d’una etiqueta a cada paquet com ja es fa a la pràctica totalitat dels països. Aquest número identificatiu permetria establir l’origen dels paquets i la ruta de venda posterior. La directiva respecte a la salut pública inclou diferents mesures de lluita contra el tabaquisme. La més nova respecte a la realitat andorrana és la prohibició de la publicitat. Aquest vet ja està també molt estès en l’àmbit mundial.

Bona voluntat

Andorra encara ha d’elaborar el calendari definitiu d’aquesta proposta, però la voluntat és que aquestes concessions s’implementin de forma relativament ràpida. L’objectiu és demostrar a la Unió Europea la bona voluntat per anar implementant el compromís d’anar cap a una menor dependència de l’economia nacional respecte al tabac. Cal recordar que en acabar el període transitori de vint anys es preveu una clàusula de reexamen de la capacitat d’Andorra per fer que el tabac entri dins de l’acord d’associació com la resta de productes.

Les sensacions de la delegació comunitària respecte a la proposta andorrana serien positives, encara que el procés es troba pendent d’acabar d’afinar les condicions. En aquest línia l’important, segons fonts properes al cas, és que la Unió Europea s’adoni que Andorra no té cap intenció d’afavorir les condicions perquè el contraban proliferi. La reunió en què s’ha de tancar un acord amb Brussel·les està prevista, segons el comunicat del Govern, per al mes d’octubre vinent. Fins aleshores l’executiu continuarà mantenint reunions amb fabricants, colliters i els sectors concernits per anar avaluant les condicions que la Unió Europea pugui plantejar en la contraproposta.

EL CONTRABAN A PARTIR DE SIS MIL EUROS ES DELICTE

El contraban de tabac a partir de 6.000 euros serà considerat delicte menor i no contravenció penal o falta com passava fins ara. A efectes pràctics, això comportarà sancions majors per als infractors, que alhora passaran a tenir antecedents penals. Aquesta serà una de les modificacions més significatives del Codi Penal que obtindrà avui llum verd per part del Consell General, a banda de la tipificació del delicte fiscal a partir de 75.000 euros. A més, s’ha ampliat el delicte de contraban a tot tipus de béns més enllà del tabac. Com en el cas del delicte fiscal, es diferencien dos tipus de contraban per als béns considerats no sensibles. El primer tram anirà dels 50.000 als 100.000 euros i el segon serà a partir de més de 100.000 euros. Durant els debats que van tenir lloc durant les diferents comissions, també es va acordar endurir la lluita contra aquest delicte que fins ara només es podia cometre en zona duanera. A partir d’ara s’estendrà per tot el territori.

EL GOVERN HO VOL TANCAR A LA TARDOR

El cap de Govern, Toni Martí, va dir que la reunió va anar “força bé”. Va matisar que la d’ahir no era la trobada per concloure la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies, sinó per exposar la proposta. “Ara, durant el juliol i l’agost, hi haurà molta feina”, va dir. La intenció del Govern és tancar el capítol en la reunió que es farà entre el setembre i l’octubre. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va explicar que les propostes hauran de ser “matisades” i que hi haurà “contrapartides”. També va dir que Andorra en 20 anys ha de trobar alternatives al tabac.

tracking