normativa

DA fa obligatori el registre dels apartaments turístics

Si el 75% d’un bloc residencial es destina a aquesta finalitat se sotmetrà a reformes

DA fa obligatori el registre dels apartaments turísticsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els propietaris que vulguin destinar el seu pis a allotjament turístic hauran de registrar-lo al Govern abans d’oferir-lo als turistes. Aquesta serà una de les novetats de la nova llei general de l’allotjament turístic, que s’aprovarà avui durant la sessió extraordinària al Consell General. Aquest número haurà d’estar present a l’oferta publicada a internet i l’objectiu és endurir els controls dels pisos turístics il·legals.

DA va presentar ahir en roda de premsa el seu posicionament sobre el projecte de llei que es votarà avui a l’hemicicle. El nou text també preveu que un bloc de 10 pisos residencials pugui passar a ser declarat d’ús turístic si el 75% de l’immoble ja es destina a aquesta finalitat. A partir de l’any que ve, el percentatge es reduirà i serà només del 50%.

A efectes pràctics, això comporta que el bloc de pisos s’haurà de sotmetre a reformes per garantir la seguretat i la convivència amb els inquilins. Per exemple, s’hi hauran d’habilitar sortides d’emergència, ascensors i ubicar-hi extintors. Actualment hi ha una vintena d’edificis al Principat que està previst que passin a ser considerats d’ús turístic. La majoria estan ubicats a prop de les estacions d’esquí i pertanyen a entitats bancàries o a promotors que van adquirir els immobles però que a causa de la crisi econòmica no els van poder vendre. Ara, veuen com una alternativa treure’n benefici econòmic destinant-los a ús turístic.

Amb tot, DA va justificar que la finalitat d’aquesta llei és evitar que els pisos turístics acabin afectant la seguretat i la convivència dins d’una comunitat de propietaris. “No volem que la gent es vegi en una situació d’ostatge”, va explicar Carles Jordana, conseller general de DA, que va afegir que un altre dels objectius del text és que els veïns també estiguin més informats sobre l’ús dels altres pisos. “Hi ha veïns que no poden tenir coneixement d’això i que poden veure un flux de gent que no sabran qui són. Això també pot comportar un desgast dels espais comuns i el que es tracta és de protegir el propietari passiu”, va manifestar Jordana. El conseller general de DA va explicar que els propietaris que vulguin donar ús turístic al edificis ho podran fer “legítimament”. Jordana va qualificar la llei de “valenta i necessària perquè només cal veure què passa al nostre entorn. L’exemple més clar és Barcelona”, va afirmar Jordana, que va qualificar de “descontrol” i “desgavell” la facilitat amb la qual molts turistes fan ús de plataformes d’internet a la capital catalana. Amb tot, la nova llei també preveu que un propietari d’un pis pugui destinar-lo a ús turístic encara que no sigui declarat residencial. Per fer-ho, necessitarà registrar el seu pis al Govern abans de poder-lo oferir a través d’internet.

tracking