Salut

El SAAS fa fixos 198 treballadors temporals i vol reduir les hores extres a la meitat

Piqué diu que s’han normalitzat 10 casos de metges amb plusos no ajustats a reglament

El SAAS fa fixos 198 treballadors temporals i vol reduir les hores extres a la meitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) normalitzarà 198 places temporals dins la plantilla de treballadors i les farà fixes. “Com en qualsevol altra [empresa] parapública estem en fase de normalitzar les places de caràcter temporal que teníem per la Llei de contenció de la despesa”, va explicar ahir el director general del SAAS, Josep Maria Piqué. La mesura està inclosa en les noves línies d’actuació de les quals ahir Piqué va fer un extens repàs. Actualment, la plantilla se situa prop dels 1.000 treballadors.

El SAAS també ha detectat més de vint casos de metges que en el seu contracte tenien plusos d’activitat, per exemple, pel nombre de visites. “És una dinàmica que s’arrossega des de fa molts anys per la necessitat imperiosa que hi havia de portar professionals al país”, va dir Piqué. D’entrada, s’han regularitzat 10 d’aquestes situacions atípiques, però hi ha encara una dotzena de metges que mantenen els plusos. “És més difícil que hi renunciïn professionals amb molta antiguitat”, va reflexionar Joan Martínez, director assistencial. Piqué va avançar que es reduiran les despeses d’hores extres en un 50%. El director general va dir que en alguns casos s’ha decidit posar un nou professional que cobrís les hores extres que es feien.

Piqué va asseverar que no hi ha hagut “abusos”, sinó “falta de planificació”. A més, va fer èmfasi que les línies d’actuació en l’àmbit assistencial van encaminades a treure el malalt de l’hospital, per exemple, amb la creació dels programes d’atenció a la cronicitat. Entre d’altres, a més, s’aposta per homogeneïtzar procediments, un nou enfocament territorial i amb col·laboració amb centres de referència dels països veïns, reestructurar organigrama i un nou contracte entre metges per compte propi i el SAAS.

UN TANCAMENT PROGRESSIU DE LLITS

Les línies d’actuació del SAAS preveuen ajustar millor els llits disponibles a l’índex d’ocupació. A banda de la creació dels programes d’atenció a la cronicitat, les accions estratègiques que el SAAS ha posat en marxa inclouen potenciar la cirurgia major ambulatòria, la reordenació de la unitat de curta estada i la creació de la unitat de convalescència, l’atenció de cures pal·liatives al domicili, i la reintroducció de les visites postpart de les llevadores. Segons Piqué, “no són actuacions per contenir la despesa, sinó per afrontar els reptes que venen” i que han d’anar de la mà de la reforma sanitària de Salut.

tracking