La crisi a Grandvalira

Viladomat porta la demanda de la plataforma a la Batllia

El màxim accionista de Saetde diu que la catalogació feta pel Govern no s’ajusta a la llei

Viladomat porta la demanda de la plataforma a la BatlliaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Viladomat va presentar a la secció administrativa de la Batllia, a principi de la setmana passada, la demanda contra la declaració d’interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu, que ha de suposar l’ampliació de la pista de l’Avet i la construcció d’un aparcament. L’accionista majoritari de Saetde va prendre aquest pas després que la resposta del Govern al seu recurs de reposició fos negativa.

Joan Viladomat considera que la declaració d’interès nacional feta pel Govern no s’adequa a la llei vigent. En aquest sentit, Viladomat va reiterar ahir al Diari que “no hi ha motius legals per fer una declaració d’interès nacional” i que confia que “la justícia analitzi si la declaració era adequada o no”, perquè considera que “no s’hi adapta”. El responsable de Pas de la Casa-Grau Roig sosté que la plataforma no era una exigència de la Federació Internacional d’Esquí (FIS), per la qual cosa tampoc es pot considerar que sigui d’interès nacional.

En l’escrit de la demanda s’argumenta que el supòsit esportiu no està previst a la llei, que sí que preveu que equipaments de caire educatiu o cultural rebin aquesta catalogació. El text també sosté que, dret a llei, una entitat privada no pot ser qui tiri endavant un projecte d’interès nacional.

El projecte per declarar com a interès nacional la plataforma de Soldeu ha estat, segons Viladomat va reconèixer el mes passat, el detonant en la relació dels socis de Nevasa, Saetde i Ensisa. Després que el mateix Viladomat en demanés la dissolució, el trencament de la marca Grandvalira va oficialitzar-se a l’assemblea extraordinària de Nevasa del 3 de juliol passat.

El projecte va endavant

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va assegurar ahir que el comú no ha rebut cap notificació de la demanda de Viladomat. Mandicó va refusar valorar-ne les implicacions més a fons, però va assegurar que els tràmits per començar aviat les obres de construcció de la plataforma de Soldeu segueixen el seu curs.

“Des d’Ensisa tenim molt clar que començarem les obres quan tinguem tots els permisos”, va defensar. “En principi [de la demanda de Viladomat], no podem dir-ne res, no en tenim constància. Si ens arriba una notificació llavors farem les declaracions pertinents”, hi va afegir.

Pel que fa a les obres que estava previst que comencessin durant aquest mes, Mandicó va relatar que hi ha oberta una exposició pública “perquè es va fer una aportació de complement d’informació i se’ns va dir que s’havia d’obrir un nou termini de presentació pública que acabarà quan acabi”. El cònsol canillenc va mostrar-se convençut que el projecte va endavant segons l’esperat. “Estem seguint tots els passos que teníem previstos”, va asseverar Josep Mandicó. “Sempre hem pensat que el projecte estava ben fet i ho continuem pensant”, va insistir.

De moment, la informació relacionada amb el “projecte d’excavació, sosteniment i treballs preliminars d’una plataforma esquiable sobre el riu Valira d’Orient i un aparcament soterrat” és a informació pública des de la setmana passada i per a un període hàbil de quinze dies, segons va publicar recentment el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). “Tenim tota la informació donada, cal esperar aquest termini i si hi ha alguna al·legació”, va detallar Josep Mandicó per finalitzar.

tracking