'cas pujol'

La UDEF situa Josep Casadevall en una operació sospitosa

La policia espanyola diu que l’advocat va fer de mitjancer en un traspàs d’1,8 milions d’euros

La UDEF situa Josep Casadevall en una operació sospitosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La unitat contra la delinqüència econòmica i financera (UDEF) considera que hi ha una operació “anòmala” en què va participar Josep Casadevall i on el vicepresident del Futbol Club Barcelona Carles Vilarrubí va acabar rebent 300 milions de pessetes (1,8 milions d’euros) el 1991. L’informe de la policia espanyola es basa en la informació que ha aportat Andorra a la justícia espanyola en el marc de la investigació de les activitats de la família Pujol.

Els fets es remunten al 23 de desembre del 1991 amb un xec lliurat per la ja extinta Banca Catalana en favor de la societat Barkin Invest que es paga amb fons propietat de la societat Coima. La investigació policial revela que Barkin Invest és una societat panamenya que se suposa que té comptes a Andorra perquè els 300 milions de pessetes es cobren al Principat.

Coima és una societat mercantil espanyola dedicada al comerç a l’engròs de maquinària i equipament, però que “des del 1993 no ha registrat activitat econòmica”, segons recull l’informe de la UDEF. La societat panamenya Barkin Invest hauria atorgat un poder a l’advocat andorrà Josep Casadevall Medrano “concedint-li la capacitat de vendre el 28% de la societat Astra, SA”. Segons la policia, la cadena d’esdeveniments “indica per tant que els 300.000.000 de pessetes es cor­responen al pagament que li fan a Josep Casadevall Medrano per vendre aquest percentatge accionarial d’una companyia que no podem identificar de forma fefaent”. La UDEF identifica Casadevall com “a president del Col·legi d’Advocats d’Andorra i després ocupant un lloc al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg”. El xec el cobra una constructora immobiliària andorrana “i ja tenim la primera discrepància seriosa perquè suposadament d’acord amb el propi xec es va lliurar perquè el cobrés la societat panamenya Barkin Invest”. L’informe segueix explicant que “les anomalies d’aquesta operació continuen” perquè “als dos minuts d’ingressar-se” es reintegren els 300 milions de pessetes “des d’aquest compte que es paguen per caixa”.

Finalment, “d’acord amb la seqüència documental, per motius desconeguts Josep Casadevall Medrano entregaria els 300.000.000 de pessetes a Carles Vilarrubí, que executa una imposició en efectiu l’endemà, 31 de desembre del 1991”.

L’informe de la policia espa­nyola conclou que hi ha una conjunció de fets sospitosos “amb la utilització de societats instrumentals” al costat de persones rellevants “en l’activitat pública”. Per a la UDEF tota l’operació “no fa sinó projectar apariència d’il·licitud als fets, sense ulterior interpretació per part d’aquesta instrucció sobre la voluntat dels que intervenen a l’hora de tirar endavant aquesta operació tan simular i cridanera”.

tracking