Veneçuela demana els 1,4 milions que el comissari Puerta manté a BPA

L’ex-cap antidrogues Norman Puerta s’hauria enriquit amb diners dels narcotraficants

Veneçuela demana els 1,4 milions que el comissari Puerta manté a BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Norman Puerta té bloquejats des del 2008 a BPA per ordre de la Batllia 1,4 milions de dòlars i aquests són els diners que Veneçuela demana recuperar un cop se l’ha condemnat. L’excomissari va ser detingut dues vegades a Andorra els anys 2010 i 2012 per les sospites respecte que els diners provenien de blanqueig del narcotràfic. Els dos cops va acabar en llibertat provisional als pocs dies i finalment va tornar a Veneçuela. El comissari va ser arrestat el 2010 i posteriorment alliberat, però els diners que tenia a BPA van quedar bloquejats. El 2011 va tornar a Andorra per aportar documentació que permetés demostrar que els diners no tenien origen il·lícit. El veneçolà va ser detingut novament i posat en presó provisional. Finalment el Tribunal de Corts va acceptar la seva petició d’alliberament i va tornar a Veneçuela.

Etiquetes:

Coincidint amb totes les repercussions del cas BPA i la nota de la FinCEN contra l’entitat andor­rana, la fiscalia veneçolana va instar, el maig del 2015 a través d’una ordre internacional, la detenció de Puerta. L’excomissari es va entregar una setmana després i ha estat en presó provisional des del mateix maig del 2015.

El tribunal de Caracas ha ordenat el comís dels béns i actius que tingui Puerta dins i fora de Veneçuela. A la sentència s’especifica que s’ha de trametre a Andorra la petició de repatriació dels diners que es troben a BPA, segons el que estableix l’article 95 de la Llei contra la corrupció.

A Andorra, la intervenció contra Puerta, que al banc es va presentar com a ramader, prové d’una declaració de sospita feta per BPA envers el veneçolà Gabriel Gil Yáñez. Es va iniciar una investigació que va comprovar que hi havia transvasaments dineraris entre Gil i Puerta. Tant Gil com Tulio Hernández, qui va recomanar BPA a Puerta, viatjaven amb passaports diplomàtics com a suposats assessors ministerials i haurien participat en fets que la policia vinculava al tràfic de drogues.

tracking