cossos especials

Sanció a un policia que va titllar de “nazis” responsables d'Interior

L’agent va fer un comentari al Facebook del Govern després d’una diada dels penitenciaris qualificant-los de “put... nazis”

Sanció a un policia que va titllar de “nazis” responsables d'InteriorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha confirmat una anterior sentència de la Batllia, en la qual es desestimava la demanda d’un agent de policia contra una resolució del Govern per la qual se li imposava una sanció disciplinària de suspensió de funcions per un període d’un mes, amb pèrdua de les retribucions corresponents. L’agent va ser sancionat el juliol del 2015 després que l’executiu considerés que havia comès una infracció greu de la Llei de la policia.

Els fets van passar el 10 d’octubre del 2014, diada de la patrona dels agents penitenciaris. El policia, ja a la mitjanit i un cop fet l’acte oficial en el qual va parlar el ministre d’Interior, Xavier Espot, i on van estar presents el director i el sotsdirector del cos penitenciari, va escriure un comentari al seu perfil de Facebook i al del Govern relatiu al clima enrarit que es vivia en aquella època a l’entorn d’aquest cos especial.

Segons es recorda en la sentència del Superior, l’agent va escriure en castellà el següent missatge: “Ya sabéis de sobra que me alegro por el hecho de que se reconozca la antigüedad por la gente que lleváis (igual que hacía yo) tanto tiempo aguantando en un trabajo tan duro y tan poco agradecido. Pero las declaraciones de según que sopla poll... me dan cagalera (y yo lo digo con cariño) lo que éramos y en lo que os habéis convertido por aguantar a dos put... nacis que lo único que han hecho ha sido dividir y pegar palos a la gente.”

I va continuar escrivint: “Enhorabuena a todos, los que estaban y los que no, pero los que han hecho y están haciendo tanto daño a las personas y a la institución decirles que a Todo cerdo le llega su San Martín.” Al matí va fer una rectificació: “Perdón a los que son un poco tiquismiquis... naci va con z (nazi) ha sido un lapsus...jejeje.”

A qui anaven dirigits?

El Govern, malgrat que en els missatges no surt cap nom ni cap càrrec, va considerar que anaven dirigits al ministre d’Interior, Xavier Espot, o al director i director adjunt del departament d’Institucions Penitenciàries, i per això el va sancionar.

A l’informe que es va fer abans de la decisió, el policia va asse­nyalar que “quan parlo de dos put... nacis no estava insultant ningú”, tot i que “sí que és cert que es pot pensar el contrari”, i que és per això que “no està escrit ni publicat cap insult”. Va defensar que atribuir la direcció dels insults al ministre o als responsables del cos de penitenciaris “són només suposicions”.

La sentència recull l’opinió de l’instructor de l’expedient, que admet que “roman confús i no provat” que les crítiques dels missatges anessin dirigides a Espot, als directors del cos o als responsables d’un dels dos sindicats de penitenciaris, el SIP, que en aquelles dates no era tan crític amb la direcció com el SAP.

Sí que considera provat que qualificar algú de “nazi” i dir que “a Todo cerdo le llega su San Martín” són paraules insultants. I recorda que segons la Llei de la policia els agents tenen el deure d’abstenir-se de tot acte que desprestigiï el cos. I que han de mantenir una actitud de contenció, de prudència i d’autocontrol, en qualsevol moment, dins i fora dels horaris laborals. Afegeix que en haver dit que no insulta ningú, però és cert que es pot pensar el contrari, l’agent no estava tenint una conducta irreprotxable.

A la sentència, el Superior considera que és una infracció greu perquè, com a mínim, és una falta de respecte als companys i als ciutadans. Diu que les paraules usades són de “gran duresa” i que la sanció és moderada.

DEU CARCELLERS NO VAN RECOLLIR LES MEDALLES

La celebració de la patrona dels agents penitenciaris del 2014 va tenir un clima enrarit. Una desena de funcionaris van declinar assistir a la cerimònia en que se’ls havien d’entregar les medalles que acreditaven quinze anys de servei al centre penitenciari en desacord amb la gestió que es feia de la presó. També van amenaçar amb possibles actes de protesta que no van acabar realitzant. Uns agents que eren propers a un dels dos sindicats penitenciaris: el Sindicat Penitenciari Andorrà (SAP), mentre que l’altra organització, el Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP), es desmarcava de la protesta.

En el discurs que va realitzar el ministre d’Interior, Espot va ser molt crític amb el SAP, del qual va lamentar la “bel·ligerància”, i el va acusar de “viure en la queixa permanent”. El representant del SIP va dir que aquell dia no era el moment de fer cap tipus d’acte de protesta.

LES CLAUS

1 Els fets

Insults al facebook oficial del govern

L’agent de policia va comentar a la seva pàgina de Facebook i a la del Govern l’acte de celebració de la diada dels penitenciaris. Va parlar d’haver d’aguantar “dos put... nacis” i que “a Todo cerdo le llega su San Martín” dirigint-se a les persones que havien fet mal al cos.

2 Executiu

Dirigits a espot o als directors del cos

El Govern va obrir un expedient i va acabar sancionant el policia a un mes de suspensió de les seves funcions i de sou. Ho considerava una falta greu i arribava a la conclusió que els insults anaven dirigits al ministre Espot o als directors d’Institucions Penitenciàries.

3 Sentència

Paraules “dures” i sanció “moderada”

El Superior considera que el comentari de l’agent va en contra de l’actitud que ha de mantenir un policia davant els seus companys i la ciutadania. Qualifica de “gran duresa” les paraules utilitzades” i creu que la sanció imposada pel Govern al policia és “moderada”.

tracking