sanitat

El coma etílic d'un menor desperta inquietud

Pares que viuen aquesta situació es preocupen cada cop més i per ajudar-los neix l’associació Els Fills d’Andorra

El coma etílic d'un menor desperta inquietudFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La preocupació per la facilitat amb què alguns menors aconsegueixen tenir accés a l’alcohol és cada vegada més gran entre la societat. Alguns són pares que han hagut d’anar a l’hospital a buscar els fills en estat de coma etílic o, per exemple, una nova associació que està en vies de creació però que ja comença a oferir ajuda a les persones que presenten addiccions i també als familiars, els quals moltes vegades viuen amb molta preocupació i temor aquesta situació. Una mare que va viure un fet com aquest va parlar amb el Diari sobre el dia que va rebre una trucada de l’hospital per dir-li que el seu fill, de 14 anys, havia ingressat amb un coma etílic. “Aquell dia em va demanar si podia sortir amb un amic perquè la classe que tenia havia quedat ajornada fins a les sis. Li vaig dir que sí però a les 17.50 hores vaig rebre la trucada de l’hospital”, explica la mare preocupada. “Quan vaig arribar me’l vaig trobar inconscient i amb la cara plena de sang. Les infermeres em van dir que no era res greu però que havia caigut de cara. La veritat és que jo me’l mirava i feia molta impressió”, reconeix.

La situació que va viure aquesta mare no és única perquè, segons explica, “a l’hospital vaig parlar amb vàries persones, que em van comentar que passa bastant sovint. A més, una professional mèdica del Pas de la Casa també em va dir que allà passava el mateix”.

Segons la mare, l’alcohol que va comprar el seu fill va sortir d’un conegut centre comercial, motiu que va portar-la a anar-hi a demanar explicacions. “El director em va assegurar que ells coneixen i saben la normativa i que l’apliquen al 100%. De totes maneres, jo sé que n’han venut a més menors”, diu amb malestar. Es refereix a un dia que la seva mare, l’àvia del noi, estant allà va negar-se a comprar ampolles de licor a unes menors que li ho havien demanat, “evidentment els va dir que no però després de pagar la seva compra es va donar la volta i va veure com un noi d’uns trenta o quaranta anys es va oferir a fer-ho”, explica, per després reclamar que “com a mare confio en les autoritats i espero que tot­hom compleixi la llei. És una barbaritat que es permeti comprar alcohol als menors d’edat”. Respecte al futur del fill, “té l’experiència del que passa quan beus excessivament i no crec que hi torni”, va desitjar.

Els Fills d’Andorra

No són pocs els pares que s’han d’enfrontar amb aquesta situació. De fet, la mare amb la qual va parlar el Diari explica que “no estem preparats per a una situació com aquesta. Mai m’hauria imaginat que hauria d’anar a buscar el meu fill en unes circumstàncies com aquestes”. Per ajudar en aquests casos, està a punt de néixer l’associació Els Fills d’Andor­ra, que es constituirà en breu i que pretén acompanyar tant persones addictes com els seus familiars. En el cas de l’alcohol i els menors, el vicepresident de l’entitat, Jordi Ribes, van comentar com ho farien. “Primer analitzarem què s’està fent per evitar-ho però si veiem que no s’està fent res, aleshores traurem el vessant més reivindicatiu”, afirma. La nova entitat ja comença a funcionar i està més encarada als consumidors de drogues, “però a vegades una cosa porta a l’altra”, adverteix Ribes.

tracking