reportatge

Visita parlamentària francesa catorze anys ajornada

El Grup d’Antics Parlamentaris francesos va instar fa 14 anys els ex-consellers generals andorrans a crear una associació que els representés. De la recomanació va néixer l’Aesco i el primer que va fer l’entitat va ser, fa 14 anys, convidar-los. Per fi han fet la visita.

Visita parlamentària francesa catorze anys ajornadaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

’Associació d’Exsíndics i Ex-consellers Generals (Aesco) va ser creada fa 14 anys. El 2017 ha estat especial per a l’entitat per dues raons. Al maig el Consell General va aprovar la llei que transformava l’associació per convertir-la en Grup d’Exsíndics i Ex-consellers Generals (Gesco), i si el parlament així ho demana els permetrà fer informes tot i que no seran vinculants. Ahir van rebre la visita de dotze parlamentaris del Grup d’Antics Diputats francesos. Una visita especial perquè va ser aquesta associació la que fa 14 anys va recomanar als parlamentaris andorrans la creació d’una de pròpia. “Ja que l’Aesco es va fundar per indicació seva van decidir convidar-los de seguida al país”, va explicar ahir el president de l’ara Gesco, Josep Marsal, que hi va afegir que han “esperat 14 anys i per fi hem pogut posar fi a aquesta llacuna”. Marsal va recordar que a Andor­ra “han vingut els ex-parlamentaris espanyols, els ex-parlamentaris catalans, els exparlamentaris d’Europa i els francesos encara no”.

La visita va començar dijous a la nit i, deia el president de la Gesco, “encara no hem pogut parlar de política perquè no hem tingut temps”. Ahir al matí van anar al Consell General i a Casa de la Vall, on van ser rebuts pel síndic, Vicenç Mateu, i a la tarda estava previst visitar les valls del nord amb una parada a la Casa Museu d’Areny Plandolit. Avui serà el torn de les valls d’orient amb visites al Museu Etnogràfic Casa Cristo, al Roc del Quer i al santuari de Meritxell. La jornada acabarà amb un sopar de gala.

Des de la banda francesa, el president interí i cap de la delegació dels ex-parlamentaris gals, Noel Ravassard, va admetre que des que van rebre la primera invitació fa 14 anys “és evident que ha passat molt de temps, l’espera ha estat llarga i dolorosa”. Ravassard va destacar la visita a l’antic i al nou parlament. “És una combinació de la modernitat i de les coses del passat formidable”, va dir, per afegir que en el poc temps que feia que eren al país estan “aprenent moltes coses d’Andorra”.

Visita parlamentària francesa catorze anys ajornada

tracking