reportatge

Solidaritat estiuenca

Set infants sahrauís arriben al Principat per passar dos mesos de vacances, una opció cada any més complicada per la manca de famílies.

Solidaritat estiuencaADSAPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per dotzè any, l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps) organitza les Vacances en pau, el projecte solidari mitjançant el qual infants d’aquella regió marroquina, però en disputa amb el seu govern, poden gaudir de l’estiu al Principat, i rebran regals, faran activitats esportives i d’oci i també tindran la possibilitat de fer nous amics. Aquestes “colònies” a més, s’aprofiten per fer-los revisions mèdiques i, enguany, està programada una intervenció quirúrgica per al Moha, a qui se li va detectar un quist a l’engonal. Des del ministeri de Salut, s’ha demanat que s’alliberi un quiròfan per poder-li fer l’operació i el personal mèdic que l’intervindrà serà totalment volun­tari.

La Lluïsa Hurtado és la presidenta de l’Adsaps i va ser ella qui, com cada any, va anar fins a l’aeroport del Prat per recollir els infants. Segons diu, sempre ho fa amb la incertesa sobre si hauran pogut venir o no, “vaig anar a l’aeroport sense saber si tindria els nens. De fet, n’han vingut set, sis nenes i un nen, però havien de ser vuit. Una nena no va poder viatjar perquè el seu pare es va posar malalt i es va quedar a casa”, diu. Entre les principals dificultats que es troben hi ha les traves burocràtiques, una situació que es repeteix any rere any però que no hi ha manera de trobar-hi solució, “tenim molts problemes a l’hora d’aconseguir els visats. Fa molt de temps que organitzem aquestes vacances i s’haurien pogut signar convenis. Des de Govern ens diuen que és perquè el sahrauí és un tema molt delicat per a Espanya però jo comparteixo experiències amb Catalunya i allà no tenen aquests problemes”, assegura Hurtado.

En els últims anys el nombre de nens que han pogut aprofitar aquesta oportunitat ha caigut de manera alarmant i el principal problema és la manca de famílies d’acollida. “Dels 25 o 26 infants que venien els primers anys ara només poden fer-ho set i és perquè ens falten famílies. Nosaltres fem campanyes tan publicitàries com a la nostra web però la gent segueix dient-nos que no ens coneix. No sé si alguna cosa no fem bé o és que la solidaritat està caient a causa de la crisi econòmica”, afirma Hurtado, que nega que l’economia sigui un determinant per explicar la baixa participació, perquè “invertir en aquests nens és més barat que anar de vacances amb la família, ja que les visites mèdiques les fan gratuïtament els metges i les activitats també les financen, completament, els comuns”.

Els nens sahrauís estaran al Principat fins al 5 de setembre però podran viatjar també a les platges espanyoles.

tracking