'observatori' del cres

Optimisme moderat sobre la millora econòmica entre els ciutadans

El 28,7% dels enquestats pel Centre de Recerca creu que l’economia del país va a l’alça, una percepció que s’enfila sis punts respecte del 2016

Optimisme moderat sobre la millora econòmica entre els ciutadans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’optimisme econòmic va a l’alça al Principat però encara amb moderació. L’Observatori del primer semestre del 2017 del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) exposa que l’evolució de la situació econòmica d’Andorra respecte a l’any passat es percep en positiu. Gairebé la meitat dels enquestats, un 48,9%, considera que la situació econòmica d’Andorra es manté igual que la de fa dotze mesos, però un 28,7% diu que és millor i un 16,1% diu que és pitjor. El 2016 eren un 22,6% els que indicaven que la situació havia millorat respecte a l’any anterior, mentre que un 23,4% creia que havia empitjorat. Segons va afirmar ahir Joan Micó, director del CRES, els sondejos que es fan dos cops l’any registren des del 2013 una tendència de la població a percebre progressivament una millora a l’economia.

Segons les dades del sondeig, el 43,3% de la gent qualifica la seva situació econòmica personal com a bona o molt bona, mentre que el 2016 la dada era del 36,5%. Un 9,2% la titlla de dolenta o molt dolenta, gairebé dos punts percentuals menys que l’any anterior. La percepció dels que valoren la seva situació com a regular és d’un 47,2%, quan l’any passat era d’un 52,1%, més de la meitat.

Pel que fa a la situació econòmica del país, també hi ha un petit augment de la proporció dels enquestats que la qualifiquen com a bona o molt bona, passant d’un 26,8% del 2016 a un 29,3%. A més, es redueixen en tres punts, els enquestats amb una visió més negativa, una dada que passa del 15,2% al 12,2%. Un 57,1% hi dona una qualificació de regular.

Hostaleria i comerç, en positiu

Els enquestats joves són els més optimistes. A la franja de 25 a 39 anys hi ha un 34% que considera que la situació econòmica d’Andorra és bona o molt bona, mentre que els de 28 a 24 anys ho pensen fins a un 65,5%. Un 22% dels majors de 55 anys i un 23% dels de 40 a 54 anys en fan també una valoració en positiu. Paral·lelament, i en relació amb l’ocupació de cadascú, els més optimistes i que creuen que la situació és bona o molt bona són els estudiants, amb un 80,5%, seguits dels treballadors del comerç i l’hostaleria, en un 40%. Per contra, un 20% dels jubilats i un 17% de treballadors no qualificats en fan una qualificació dolenta.

Un 31% dels enquestats creu que la situació econòmica d’Andorra d’aquí a un any serà millor i un 34% percep que serà igual. Un 12% valora que serà pitjor i un 22% no contesta. Micó va destacar que els directius, propietaris i comandaments intermedis són els més optimistes per a l’any vinent. Un 58,1% de la població enquestada declara que arriba amb facilitat o certa facilitat a final de mes, i un 32,8% manifesta arribar-hi amb certa dificultat.

Preocupa la gestió política

La segona preocupació dels ciutadans és la política, assolint un 15,6% d’inquietud entre els enquestats, 5 punts més respecte del segon semestre del 2016. Entre els andorrans, preocupa el 24%. Les prestacions socials i les pensions es mantenen en primer lloc, amb un 20,9%.

ELS HOMES CREUEN QUE FAN MÉS FEINES DE CASA DEL QUE PERCEBEN LES SEVES PARELLES

El sondeig del CRES indica que les dones continuen dedicant més temps a les tasques de la llar que els homes. Elles hi passen 16,5 hores a la setmana i ells, 9,7 hores. No obstant això, els homes que viuen en parella tenen la percepció que fan més feines de casa que el que en perceben les seves parelles. Els homes que viuen en parella diuen que dediquen 10,68 hores setmanals a les tasques domèstiques, mentre que les dones consideren que els seus companys només passen 6,21 hores fent feines com ara cuinar, anar a comprar, fer la bugada, planxar o netejar.

D’altra banda, la percepció que els enquestats de gènere masculí tenen de les seves parelles és que dediquen fins a 18,31 hores setmanals a les tasques de la llar, mentre que les enquestades diuen que hi passen 16,74 hores. La consideració no inclou la cura dels fills i filles i de les persones dependents, que també recau majorment en les dones.

Optimisme moderat sobre la millora econòmica entre els ciutadans

tracking