Debat sobre les transferències

El PS qualifica “d'injust” el model de repartiment del Govern

Els socialdemòcrates critiquen que DA defensi la seva proposta al·legant la dependència de parròquies amb menor pressió fiscal

El PS qualifica “d'injust” el model de repartiment del Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) va titllar ahir “d’injustificable” i “arbitrària” la proposta de transferències feta pel Govern que entrarà properament a tràmit parlamentari. El conseller general del PS Pere López va assegurar que “des d’una visió global de país, la reforma que es proposa és inacceptable” perquè “els desequilibris entre parròquies hi són massa notables i és absolutament hereva de [l’acord del] 1993”. López va defensar el model de transferències del PS, perquè aposta pel “criteri de solidaritat”.

Un dels punts que van posar ahir sobre la taula els consellers socialdemòcrates Pere López i Gerard Alís va ser que el repartiment que s’ha acordat tirar endavant va en detriment “de les par­ròquies que tenen una pressió fiscal més alta sobre els ciutadans”. En aquest sentit, Alís va posar en relleu que “els comuns es financen a partir dels ingressos patrimonials, els ingressos tributaris i les transferències”. Des d’aquesta òptica, Gerard Alís va justificar l’equilibri de la proposta del PS sobre la base de la pressió fiscal que rep cada habitant segons la parròquia on resideix.

D’acord amb les dades presentades pels socialdemòcrates, l’assignació de transferències del Govern dona a Canillo la possibilitat de no haver de “desplegar els impostos per equilibrar els pressupostos”, va dir López. El conseller general va indicar que la pressió fiscal de Canillo, tenint en compte l’import del foc i lloc, propietat i inquilinat, és de 19,07 euros per habitant, i la d’Ordino de 96,13 euros per cap, mentre que a Andorra la Vella la xifra s’enfila a 288,32 euros per habitant i a Escaldes a 148,75 euros.

Alís va dir que troben “inadmissible” l’argumentació del Govern “que hi ha comuns que tenen una gran dependència de les transferències”. Segons Alís, no pretenen “que Canillo apugi els impostos”, critiquen que “la reforma suposi un increment per a les parròquies amb pressió fiscal més baixa”. López va reiterar que no volen “una guerra entre parròquies”, sinó “un tracte just i equitatiu”, i va reiterar que la proposta del Govern “provoca perjudicis”. Per Pere López, la proposta dels socialdemòcrates “respon a la realitat econòmica dels comuns”, a diferència dels criteris que volen aplicar-se, “en què la imputació de percentatges resulta absolutament arbitrària”.

Amb el repartiment del PS, Andorra la Vella rebria 10,5 milions, 733.000 euros més que respecte a la distribució actual. També augmentarien en 760.000 euros els ingressos de Sant Julià de Lòria. Canillo seria la que rebria menys diners amb 5,9 milions, xifra que li faria perdre 979.000 euros. El plantejament del PS s’ha definit “després d’analitzar els pressupostos dels comuns i la despesa de cada àmbit”, va afirmar López.

Els percentatges proposats pels socialdemòcrates suposarien repartir “un 25% a parts iguals, el 35% per població, el 15% per ter­ritori, el 10% per infants i gent gran i el 15% per xarxes i quilòmetres de via”. El 20% restant cor­respon al fons de redistribució sostenible (FRS).

Crida a la capital i Sant Julià

Una de les comparatives presentades ahir pel PS va ser les transferències que rebria cada habitant segons la parròquia on viu, tant amb el model del PS com del Govern. López va afirmar que amb la proposta de la seva formació “el que es percebria a parròquies menys poblades continua sent més significatiu que a les més poblades”, però “està a un límit just”. Els socialdemòcrates tampoc estan d’acord que es valori el criteri de pernoctacions i no es tinguin en compte les xarxes de carreteres.

López va fer una crida a la capital i Sant Julià perquè tinguin “un paper més actiu” per reclamar un model que no els perjudiqui. “No n’hi ha prou de dir-ho en una reunió, perquè ho hauran d’explicar als ciutadans”, va dir. El PS va avisar que votaran el mateix per a les competències i les transferències. López hi va afegir que faran “les esmenes escaients perquè es reculli el nostre model”.

El PS qualifica “d'injust” el model de repartiment del Govern

tracking