TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Treball

L'USdA proposa una ajuda de 125 euros al mes per fill

Suggereix que el descans es pugui repartir a parts iguals entre els pares, que l’hora de nit es pagui un 50% més cara i que com a mínim hi hagi dos dies de festa a la setmana i no un.

L'USdA proposa una ajuda de 125 euros al mes per fillFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una ajuda de 125 euros al mes per fill fins que faci 18 anys i allargar la baixa maternal fins a les 46 setmanes –o fins a les 56 percebent el 80% del sou– i fins a les deu en el cas del pare. És una de les esmenes que l’USdA ha presentat a la proposta de llei de relacions laborals de DA, que situa en vint i en dues les setmanes de descans maternal i paternal, respectivament. A banda, demana que la baixa es pugui dividir a parts iguals entre els progenitors, un extrem que no està previst a l’esborrany. Al document que va facilitar ahir el sindicat, justifica l’ajut econòmic pel fet de poder destinar mitja jornada laboral a la cura dels fills, una condició que igualment demana en cas d’adopció. A banda, suggereix que en cas de violència de gènere la víctima tingui dret a una baixa no de tres mesos, sinó de sis.

El sindicat aposta per implantar la tretzena paga, ja que “és una mesura per apujar els salaris que tant necessita la nostra economia”. Pel que fa a la successió de contractes temporals, que vol que tinguin una durada d’un any i no de dos, proposa que no se’n puguin acumular més de tres en un any –i no dos anys com al projec­te–. A més, diu que s’ha de considerar horari nocturn de dotze de la nit a vuit del matí i no fins a les sis i que les hores s’han de pagar un 50% més cares, no un 20%.

L’USdA apunta que no es pot donar a una empresa l’opció d’adduir dificultats econòmiques per reduir plantilla o sou, ja que té l’“obligació de tenir una assegurança per cobrir el doble del càlcul del possible capital per cobrir un any els salaris”. Pel que fa als descansos, indica que el mínim ha de ser de dos dies a la setmana, de dotze hores entre jornades laborals i de mitja hora cada sis hores, no d’un dia, d’onze hores i de vint minuts com pretén DA. Així mateix, considera que els 30 dies hàbils l’any que pertoquen de vacances no es poden substituir per 22 laborables encara que sigui de mutu acord.

El col·lectiu rebutja de ple la regulació que la reforma fa de l’acomiadament no causal i per causes objectives, que rebaixa la indemnització per acomiadament injustificat de 45 dies per any treballat a 31. En aquest sentit, sosté que “no estem d’acord amb l’acomiadament lliure”, que l’USdA veu com l’“autèntica espasa de Dàmocles sobre tots els treballadors d’Andorra”. Finalment, s’oposa que s’allargui el termini de prescripció de les faltes comeses pels treballadors.

RECLAMA MÉS DELEGATS SINDICALS

L’USdA reclama més representants sindicals a les empreses, ja que considera que a la reforma laboral de DA, que preveu que hi hagi delegats a les empreses que tinguin des de 31 empleats, “la representació sindical brilla per la seva absència”. En aquest sentit, exigeix que totes les companyies tinguin dret com a mínim a un representant. En concret, planteja que hi hagi un delegat a les empreses de fins a deu empleats i dos a les que en tinguin fins a vint. A més, demana que es doblin el nombre d’hores que els sindicalistes poden dedicar a la seva tasca (un mínim de 4).

tracking