Política

Bartumeu carrega contra Cinca i li demana que no li doni lliçons

El polític denuncia “la submissió” a Espanya i afirma que “aquí sembla que mana Madrid”

Bartumeu carrega contra Cinca i li demana que no li doni lliçonsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va carregar ahir contra el ministre portaveu, Jordi Cinca, el qual va instar-lo a aportar proves a la justícia de les declaracions en què afirmava que la policia espanyola es va endur les dades dels comptes de tots els clients de BPA. En declaracions als periodistes després de la reunió que el consell nacional del partit va mantenir ahir al matí, l’excap de Govern va replicar que “jo no he de rebre lliçons d’andorranitat ni de responsabilitat institucional del ministre portaveu”. “Al ministre que té problemes judicials només li he de dir que consejos doy, para mí no tengo”, va etzibar, criticant que li demani que aporti proves del que diu quan ell ha estat esquitxat per l’aparició als papers de Panamà i el cas Orfund.

El cas és que Bartumeu va rebutjar explicar-se sobre les manifestacions al documental espa­nyol Las cloacas de Interior, en què afirmava que organismes policials espanyols van entrar a les oficines de Banca Privada d’Andorra i es van endur, mitjançant un buidatge informàtic, els arxius dels comptes de tots els clients de BPA. Unes afirmacions que han estat desmentides aquesta setmana per la Batllia i pel Govern, que asseguren que la policia espanyola només es va endur les dades referents als comptes dels clients de Banco Madrid, filial de l’entitat andorrana. Un fet que es va produir a través d’una comissió rogatòria per tal que la justícia andorrana s’avingués a permetre que es recuperés la informació del servidor d’Andorra, on hi havia les dades de Banco Madrid.

“Sobre el tema de les declaracions [al documental espanyol] no faré declaracions”, es va limitar a respondre ahir Bartumeu, que va aprofitar per denunciar que “aquí sembla que mana Madrid i que el govern del senyor Toni Martí exterioritza i manté una actitud de submissió al que dicta el govern del senyor Mariano Rajoy”. Una “preocupació” que –va assenyalar– es va posar de manifest en el transcurs de la reunió del consell nacional d’SDP i que “fa setmanes que reiterem públicament”.

Respecte a les candidatures ter­ritorials que el partit vol teixir per a les properes eleccions generals, Bartumeu va explicar que a la trobada d’ahir es va “reiterar i compartir que hem de trobar la manera de buscar acords a les parròquies” i “fer candidatures que portin a un plantejament de reforma de mínims”. Un acord que el partit haurà de ratificar a l’assemblea que se celebrarà el 23 de setembre. El polític socialdemòcrata va apel·lar a la creixent abstenció i desafecció política per reivindicar “formes de dinamitzar la ciutadania” a través d’un posicionament polític progressista. En aquest sentit, va assenyalar que “avui hem parlat de buscar la manera de llegir cor­rectament el sistema electoral” i de treballar per tant amb la mirada posada a la llista nacional i també a les territorials.

Acord amb el PS francès

SDP va rebre ahir una delegació del Partit Socialista francès del departament de l’Alta Garona, a Occitània, encapçalada pel portaveu, Michel Vinuesa. Segons va destacar Bartumeu, els socialistes francesos van proposar “una col·laboració més estreta”, de manera que van acordar establir “un conveni de col·laboració permanent” que passarà per fomentar la participació als debats de cada part. Malgrat que a la trobada estava previst discutir sobre el procés de negociacions de l’acord d’associació amb la UE, el consell nacional va acordar celebrar al setembre un debat monogràfic sobre aquesta qüestió.

tracking