camprabassa

Sant Julià engegarà l'activitat del ràfting el març del 2018

L’activitat formarà part del paquet de Naturlandia i el comú li reservarà unes quantes places del pàrquing de l’avinguda Rocafort

Sant Julià engegarà l'activitat del ràfting el març del 2018Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú ha previst que les obres per al condicionament del riu per a la pràctica del ràfting comencin al setembre i que la nova activitat estigui en funcionament a partir del març de l’any vinent. El projecte passa perquè al març, segons fonts properes al comú, s’engegui i s’allargui fins a l’octubre. Es tracta del calendari habitual als indrets del Pirineu on ja s’està practicant ràfting amb assiduïtat. Aquest període de vuit mesos acaba sent bàsicament de sis perquè n’hi ha un parell, coincidint amb el desgel de la primavera, que l’increment de cabal del riu fa que s’hagi d’aturar.

El comú ja ha tancat la que seria la part operativa amb la concessió de l’arranjament dels dos locals a l’avinguda Rocafort (a la vorera contrària a l’edifici comunal), un per a la recepció i contractació de l’activitat i l’altre per a uns vestidors on els usuaris s’abillaran per a la baixada. Un cop creuada la carretera per arribar a la plataforma de sortida al costat de l’hotel Imperial es farà la baixada, que acabarà prop de la frontera, on un minibús pujarà els clients novament fins als vestidors.

L’activitat estarà gestionada per Naturlandia, que passa a integrar-la com una més de les que ofereix. El cònsol major, segons fonts comunals, considera que és l’element que pot ser el gran primer pas per connectar el parc amb la vila. El fet, però, que s’hagi donat la gestió de l’activitat a Naturlandia, sense concurs, i que el comú estigui pagant ja el cost de posar en marxa l’activitat ha provocat recels, especialment perquè Camprabassa és una societat amb accionistes privats (el comú té prop del 90% dels títols) i hi ha veus dins de la casa comuna que haurien vist amb millors ulls fer un concurs públic per a la gestió.

Aquest no és l’únic dubte que tenen alguns consellers de comú, perquè hi ha una part de la majoria que no acaba de veure la viabilitat del projecte. Hi ha certa preocupació perquè no es disposa de cap estudi concret mínimament fiable respecte a la tirada que pot tenir el ràfting entre els tipus de turistes que venen a Andorra. I s’entén per suficient tirada un volum que faci rendible el manteniment i que permeti amortitzar la despesa. En aquesta línia, segons fonts comunals, hi ha consellers que creuen que tant pot ser una iniciativa il·lusionant que generi molta activitat com que el fracàs sigui rotund.

Les mateixes fonts van incidir en el fet que Naturlandia té previst contractar personal especialitzat en ràfting.

EL TANCAMENT DE NATURLANDIA DEL 2016 NO S'EXPLICA

Sis mesos després del tancament de l’exercici no s’han fet públics els resultats de Naturlandia corresponents al 2016. Les xifres que va fer públiques el comú respecte als seus propis comptes no permetien conèixer acuradament quin ha estat el balanç de l’any. Fonts properes a la corporació van comentar que els resultat presumiblement van ser molt pitjors del que s’esperava perquè poc després del tancament de l’exercici el cònsol major, el director del parc i KPMG van decidir canviar el model. Amb el nou sistema el parc va passar a tancar un terç dels dies de l’any, amb un segon terç on només està oberta la meitat (cota 2.000), mentre que només un últim terç tot Naturlandia està en funcionament. Les mateixes fonts van comentar que també hi ha un gran secretisme respecte a com està funcionant el nou model i si ha millorat o no el balanç econòmic del parc.

NOVES DILIGÈNCIES POLICIALS SOBRE L'ABATIMENT DE L'OS

La policia, segons fonts properes al cos, està preparant noves diligències en el marc de la investigació sobre l’abatiment de l’os Torb a Naturlandia per part d’un guarda. A banda de la declaració del principal implicat i dels testimonis, l’equip d’investigació vol tenir en compte altres proves i fins i tot no es descarta una recreació dels fets. La situació en aquests moments, després de l’informe dels banders i de la declaració inicial dels testimonis, es troba en un moment d’incertesa. Altres fonts policials van destacar que actualment la investigació pot evolucionar cap a no quedar en res (més enllà que el guarda portés la seva arma particular), entenent que el tret va ser en defensa pròpia davant l’atac de l’os, com que s’inculpi el cuidador en l’àmbit penal. En aquest sentit, les primeres impressions apuntarien que el testimoniatge de la resta d’implicats en l’afer estaria d’acord amb l’explicació que hauria donat el guarda respecte al fet que el tret es va disparar davant el perill que significava l’animal dirigint-se cap a ells. Aquestes versions contrastarien amb l’informe dels banders, que establia que hi va haver tot un seguit d’actuacions per part dels guardes del parc que no es corresponien amb el que s’hauria d’haver fet en una situació d’aquest tipus. En aquesta línia, s’apuntaria el fet que es podria haver actuat d’una altra manera que suposadament podria haver evitat abatre l’animal. La investigació de l’assumpte s’espera que s’allargui unes setmanes.

tracking