Els Cierco insten els Estats Units a trencar amb Andorra

Els Cierco envien una carta al conseller de l’ambaixada dels Estats Units a Madrid en què demanen que “declini” qualsevol cooperació amb Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els germans Higini i Ramon Cierco, a través d’una carta firmada pels seus advocats als Estats Units, insten les autoritats nord-americanes a trencar amb Andor­ra i “declinar qualsevol cooperació futura amb les autoritats andorranes”. La carta, signada pel despatx que usen els Cierco en les múltiples causes judicials obertes als Estats Units contra el Tresor, va ser tramesa al ministre conseller de l’ambaixada dels Estats Units a Madrid, Kris Urs. La justificació per demanar el trencament amb Andorra deriva, segons el text, de la presumpta politització de la justícia que els Cierco creuen que s’està produint a Andorra en el seu cas. I creuen que “el sistema judicial andorrà usa els instruments de l’Estat” com a forma de castigar-los. I la teoria dels expropietaris de BPA és que estan sent castigats per estar en batalles legals als Estats Units, Espanya i Andorra contra la intervenció de BPA.

Els Estats Units, segons fonts properes al cas, no han comunicat res a l’executiu andorrà i no hi ha constància que la carta ni tan sols hagi tingut més recorregut que la pròpia ambaixada a Madrid. Extraoficialment existiria constància respecte que la carta es va rebre. El text ha estat reproduït parcialment per la premsa espanyola.

A la carta s’indica que l’últim exemple de la suposada persecució a Higini i Ramon Cierco per part de les institucions andorranes són els escorcolls que es van fer als seus domicilis i també als despatxos professionals d’Indústries Montanya. La teoria dels Cierco és que el registre està relacionat amb la recerca d’informació sobre els documents que els germans han entregat a la fiscalia anticorrupció espanyola sobre els diferents casos de corrupció que Espanya investiga i que tenen el seu epicentre a Andorra. Els Cierco van entregar al fiscal –dimitit posteriorment– Manuel Moix informació contra Andbank.

Procés contaminat

A la missiva es ressalta que la justícia andorrana està “fallant en seguir els preceptes bàsics” de la legalitat vigent i que bona prova és el procés de nacionalització i venda de l’entitat. Els Cierco trameten als Estats Units que el cas BPA és “un procés contaminat”. Per aquest motiu insten l’executiu de Donald Trump a “que ja no és apropiat mantenir la confidencialitat de les comunicacions entre les autoritats andorranes i el Govern dels Estats Units”. En aquest sentit demanen que es facin públiques les comunicacions que puguin haver existit entre els dos països. Creuen que aquesta informació seria clau per saber si Andorra va deixar caure BPA.

La demanda de vet a Andorra arriba en paral·lel a la petició que han fet perquè s’aparti el fiscal general, Alfons Alberca, del cas BPA. Creuen que va contra ells i que seria un altre exemple de la politització de la justícia.

tracking