Un venedor de tabac es nega a ser extradit

Al·lega a Corts que no ha comès cap delicte i que d’haver-ho fet s’hauria realitzat a Andorra

Un venedor de tabac es nega a ser extraditARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El lletrat del venedor de tabac del Pas de la Casa detingut el març passat en el marc d’una operació contra el contraban coordinada per les policies andorrana i francesa va advertir ahir que l’autorització d’extradició a França atorgada pel Govern no compliria els requisits que marca la llei. Ho va fer en el marc de la vista que es va celebrar al Tribunal de Corts, que haurà de decidir si s’extradiu l’home, un resident de nacionalitat portuguesa. Les autoritats gal·les el reclamen per jutjar-lo per dos delictes: un per formar part d’una trama de contrabandistes de mercaderies sensibles (tabac) i un altre per haver cor­romput un funcionari, concretament un agent de duanes francès destinat a la frontera del Pas.

Segons l’advocat, hi hauria tres aspectes de la Llei d’extradició que no s’estarien complint. El primer tindria un caràcter formal, ja que la demanda d’extradició adreçada a les autoritats andorranes no s’hauria fet de forma cor­recta i en la mateixa no hi hauria una mínima descripció dels delictes pels quals se l’acusa i se’l reclama al tribunal de Perpinyà. El segon seria relatiu al lloc on s’hauria comès el presumpte delicte. França indica que el resident hauria facilitat el tabac als contrabandistes al Pas de la Casa i aquests l’haurien traslladat des del Principat fins a Perpinyà. Per l’advocat, el delicte s’hauria realitzat a Andorra i hauria de ser jutjat en territori nacional.

Per últim, nega que s’hagi comès cap delicte tipificat a Andor­ra. En ser comerciant de tabac considera que vendre ja fos un o 1.000 cartrons d’aquest producte dins del país no és contraban. I en no haver comès aquest delicte, no se’l pot acusar de corrompre cap funcionari perquè no tindria cap motiu per fer-ho.

La defensa va demanar al tribunal que negui l’extradició a França del seu client i que el posi en llibertat. Ara està en arrest domiciliari i considera que se l’ha de posar en llibertat perquè l’home ha mostrat la intenció de presentar-se davant la jutgessa francesa que el reclama.

La fiscalia es va mostrar a favor d’entregar el resident portuguès a les autoritats franceses. Va recordar que va passar 40 dies en presó provisional i que quan va quedar en llibertat no es va presentar al jutjat de Perpinyà. Per això va tornar a ser detingut. Respecte al compliment de la Llei d’extradició, va recordar que la pena prevista pels delictes comesos superaria l’any i que per tant pot ser extradit. Quant a les al·legacions de la defensa, considera que la petició d’extradició està ben formulada, que és un delicte tipificat a Andorra i que es va fer a França.

Cal recordar que poc després de la detenció a Andorra del resident i a França del duaner, una macrooperació al Pas va acabar amb l’arrest d’un contrabandista i el control policial de vint més.

tracking