sanitat

La despesa mèdica es dispara de nou aquest any

L’increment general del cost en tots els àmbits preocupa la parapública

La despesa mèdica es disparar de nou aquest anyARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CASS, segons fonts properes a la parapública, és conscient que la despesa mèdica s’està disparant i que un increment superior al 8% apunta a un dèficit el 2017 que pot estar a nivell rècord, tot i l’augment de les cotitzacions, que va començar just l’abril del 2016. Altres fonts al voltant de la Seguretat Social van manifestar que les xifres haurien d’activar les alarmes de l’executiu en general i del ministeri de Salut i del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) en particular. Amb la reforma enfangada des de fa mesos, els diferents actors (metges, hospital, fisioterapeutes, odontòlegs...) han augmentat el nombre d’actes mèdics.

Les despeses en prestacions sanitàries han estat de 22,7 milions d’euros, amb un augment d’un 7,7% respecte al primer trimestre de l’any passat. Les prestacions econòmiques que es paguen (baixes, pensions d’invalidesa i orfenesa) s’han apujat 13,4 milions (un 5,9% més). La CASS, segons les fonts, té clar que el ritme d’evolució de la despesa és molt més alt que el d’arribada de la població. El nombre de nous assalariats el primer trimestre suposa un augment d’un 2,7% respecte al 2016. I la major part de nova mà d’obra, segons aquestes fonts, té una despesa mèdica baixa perquè tenen una mitjana d’edat més baixa que la del país.

Assalariats i compte propi

El nombre d’assalariats va quedar al tancament dels tres primers mesos de l’any en 41.025. Ha pujat de forma més important el nombre de professionals per compte propi (autònoms) que frega els 6.000 i són un 6,5% més que el març del 2016. Cal tenir en compte que un de cada tres autònoms està pagant una cotització reduïda. Una dada important és que tot i augmentar els assalariats, la taxa entre treballadors i jubilats ha baixat lleugerament i ara està en 3,83 empleats per cada pensionista.

LES PENSIONS COSTEN UN 3% MÉS

Les despeses de les pensions (les que deriven de cotització) han augmentat un 2,9% el primer trimestre de l’any, i s’han pagat per aquest concepte 19,3 milions d’euros. Les no contributives baixen un 7,8% perquè Govern ha passat a fer-se càrrec de les compensacions de solidaritat per a la gent gran que rep una paga molt baixa. Els ingressos per cotitzacions de la branca de jubilació, tant assalariats com autònoms, s’han situat en 34,3 milions d’euros, un 1,1% més que al 2016. L’increment es deriva del major nombre de treballadors.

tracking