Els pagesos es plantegen l'ús mèdic del tabac com a alternativa

L’APRA creu que s’hauria d’estudiar la producció de col·lagen o d’alguna proteïna mitjançant el cultiu de plantes genèticament modificades

Els pagesos es plantegen l'ús mèdic del tabac com a alternativaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una de les responsabilitats de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) en el que es refereix al tabac és estudiar altres sortides per al producte que s’allunyen del consum directe. Una via d’estudi, segons s’assenyala en la memòria d’activitats de l’associació de l’any passat feta pública recentment, podria ser la producció de col·lagen o d’alguna proteïna d’interès mèdic mitjançant el consum de plantes de tabac genèticament modificades o induïdes a una alteració genètica a través de l’atac d’un virus o un bacteri.

En el mateix text s’indica que, degut que la tecnologia ha plantejat noves vies d’explotació del cultiu de tabac, l’APRA va decidir mantenir diferents reunions amb el veterinari Joan Marca Puig, dedicat a la farmacèutica de salut animal i fundador de les associacions espanyola i catalana de biotecnologia, així com amb altres tècnics, en relació amb un projecte biotecnològic sobre el cultiu de tabac.

L’entitat explica que l’enginyera agrònoma Ruth Sanz, investigadora de l’Institut d’Agrobiotecnologia navarrès, ha demostrat que el tabac millorat genèticament pot esdevenir una font alternativa de biomassa en zones productores d’aquesta planta. Una asseveració que es basa en la constatació que mitjançant l’ús de determinades proteïnes s’aconsegueix augmentar considerablement la producció de midó i de sucres a la planta del tabac.

També diuen que s’ha demostrat que aquestes proteïnes poden ajudar a produir l’albúmina humana (la proteïna de la sang més utilitzada al món amb finalitat terapèutica), però amb unes determinades característiques que n’afavoreixen l’extracció de la planta i abarateixen els costos de producció. És a dir, que se’n pot obtenir a gran escala i d’una forma més econòmica i segura.

Assajos controlats a Andorra

L’APRA, vistos aquests avenços científics, considera que el pas següent podria ser plantejar la possibilitat de realitzar alguns assajos controlats al país. En qualsevol cas, adverteixen que en un projecte d’aquest tipus s’imposa una estreta coordinació amb el departament d’Agricultura i amb d’altres que puguin estar relacionats amb el desenvolupament d’una tecnologia que actualment no està regulada a Andorra.

En la memòria del 2016, l’entitat fa un repàs de les trobades mantingudes amb el Govern i el seu paper en el pacte d’Estat relatiu a la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea i les conseqüències que pugui tenir en el cultiu de tabac. En el text lamenten que l’executiu hagi “esborrat” les línies vermelles que “tenia tan clares” sobre l’acord duaner i parlen de “mercadeig” sobre els capítols que poden derogar-se. Sobre una possible transitorietat es pregunten si serà de 5 o 10 anys o quan el tabac deixi de tenir una importància “tan aclaparadora” en el pressupost del país. Consideren que hi ha una total manca de pedagogia sobre les negociacions i es pregunten si és pertinent sacrificar el sector agrícola i “l’única indústria del país”.

Demanen al Govern que doni a conèixer quin és el seu “gran pla estratègic” respecte a la modernització del país. Asseguren que si per aquest fet s’ha d’eliminar l’agricultura i la ramaderia “no volen ser de cap manera un escull”. Adverteixen que un país sense terra dedicada a l’agricultura “és un territori dependent, sense personalitat, ni sobirania”.

D’altra banda, la memòria de l’APRA recull que durant l’any passat es va signar una tercera addenda al contracte privat que els agricultors tenen amb l’Associació de Fabricants de Productes de Tabac d’Andorra (Apfta). Concretament, es va signar aquesta addenda després que la societat Manufactures de Tabac Laudor SA s’hagués donat de baixa de l’Apfta. Ara són sis els fabricants integrats en l’entitat.

ASSAIG A UNA PARCEL·LA DE NABIUS AMB NANOFERTILITZANS IRANIANS

La parcel·la de Montllobar destinada al cultiu de nabius està utilitzant un nanofertilitzant elaborat per una empresa iraniana dedicada a la producció de fertilitzants per a nanotecnologia. Es tracta d’un assaig suplementari emmarcat en el pla de recerca sobre la viabilitat d’aquest cultiu iniciat l’any passat. La feina realitzada el 2016 es va centrar en la selecció i la preparació de les parcel·les i la implantació de cultius. Estava previst que la primavera del 2017 les plantes iniciessin el seu desenvolupament vegetatiu.

Respecte a l’assaig a la parcel·la de Montllobar, s’espera que permeti posar en relleu si aquests adobs tecnològics són tan efectius i sans per al medi ambient “com sembla” i si convindria ampliar aquestes proves al cultiu del tabac.

tracking