afers social

Les víctimes de violència de gènere pagaran l'advocat d'ofici si són solvents

El lletrat gratuït s’adjudicarà pels ingressos, si tenen una unitat familiar i per l’edat dels fills

Les víctimes de violència de gènere pagaran l'advocat d'ofici si són solvents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les víctimes de violència de gènere que no pateixin violència econòmica (els casos en què la parella impedeix accedir als seus recursos) hauran d’assumir el cost de l’advocat d’ofici. El Govern té previst posar en marxa l’1 de juliol la modificació del reglament que preveu que en tots els casos penals de violència de gènere es designi un advocat d’ofici per a totes les víctimes. Segons el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, “qualsevol víctima comptarà amb un advocat d’ofici” que només serà gratuït per a aquelles víctimes de violència de gènere que pateixin una situació de violència econòmica. “Si es justifica que la víctima té prou recursos i hi pot accedir, haurà de pagar l’advocat”, explica.

Barems de càlcul

Segons l’article 19 del decret d’aprovació del reglament regulador del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, per calcular la insuficiència d’ingressos de les persones físiques es farà a partir dels ingressos econòmics bruts anuals que percebin les víctimes. Cada cas dependrà de si es cobra o no el salari mínim interprofessional i, si formen part d’una unitat familiar, també dependrà del nombre de fills i si aquests són menors o majors de 14 anys. Si es tractés d’una víctima que ja no forma part de cap unitat familiar, per accedir a la gratuïtat de l’advocat hauria de justificar que cobra menys del salari mínim interprofessional, que actualment és de 991 euros mensuals. Espot afegeix que han decidit incorporar l’aspecte de la violència econòmica “per a casos de víctimes en què l’agressor controli els recursos de la víctima”, tot i que aquesta última tingui prou solvència. Tot i això, Espot diu que alhora és “molt difícil justificar la violència econòmica” i que per tant, admet, d’entrada totes les víctimes que demanin un lletrat gratuït l’obtindran. Ara bé, Espot afegeix que si un cop atribuït un advocat gratuït es demostra durant el procés que en realitat la víctima pot accedir als recursos haurà de pagar el cost. “Si es demostra es farà un rescabalament”, diu. Amb tot, Espot creu que aquestes situacions es podrien donar en “casos excepcionals”, i que “sempre s’ha de presumir de la bona fe de la gent”.

Paral·lelament, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior es mostra satisfet de l’adopció del nou reglament, ja que l’atorgament d’un advocat permetrà “reforçar” la defensa de les víctimes. “No deixarem cap persona sense recursos econòmics perquè pugui prosperar i emancipar-se”, afegeix Espot.

D’altra banda, els canvis que va acordar la comissió nacional de prevenció de la violència de gènere i domèstica està previst que siguin aprovats definitivament per Govern aquesta setmana i que entrin en vigor el mateix 1 de juliol.

tracking