previsions de temporada

Els hotelers preveuen un estiu històric per l'augment de l'ocupació

La Unió Hotelera preveu un augment d’entre 10 i 12 punts de l’ocupació global de juliol i agost

Els hotelers preveuen un estiu històric per l'augment de l'ocupacióANDORRA TURISME

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Hotelera (UHA) albira un estiu històric. Els mesos de juliol i agost seran els millors en ocupació des que es recullen les dades –la patronal dels establiments hotelers ho fa des del 2011– si s’acaben confirmant les previsions de l’associació. En global, és a dir, sumant les ocupacions de juliol i agost i comparant-les amb les que hi va haver en aquest mateix període l’any passat, l’increment estaria entre els 10 i 12 punts.

Així, el president de l’UHA, Manel Ara, calcula que l’ocupació el mes de juliol serà d’entre el 70 i el 71%. Entre sis i set punts millor que la del 2016, quan es va tancar el mes amb una ocupació mitjana del 64%. Per a l’agost, s’espera vendre el 80% dels llits dels establiments oberts a tot el país. S’estaria més de quatre punts per sobre de l’ocupació del mateix mes de l’any passat, quan es va arribar al 75,7%.

L’agost del 2016 va ser el segon millor mes de l’any passat respecte a l’ocupació a Andorra, i només va ser superat pel febrer (79,8%), en plena temporada d’hivern. El febrer és el mes en què històricament es comercialitzen més habitacions a Andorra. Aquest 2017, per exemple, encapçala la llista de les ocupacions, ja que es va arribar a un històric 84,4%, la millor dada des de gener del 2011.

El president de la Unió Hotelera va assenyalar en declaracions al Diari que si es compleixen les previsions “l’estiu no només serà millor que el de l’any passat, sinó que superarem totes les xifres de juliol i agost des de fa set anys”. Segons el parer de Manel Ara, “a dia d’avui només hi ha una incògnita, saber si les reserves amb antelació s’acabaran confirmant”.

Malgrat l’advertència, el màxim responsable de l’associació continua sent optimista. “Si l’efecte de les reserves avançades no impacta tant com sembla fins ara, l’increment global dels dos mesos estaria entre el 7 i el 8%”, va dir.

Sense l’‘efecte Tour de França’

Malgrat que aquest juliol no se celebra cap esdeveniment esportiu de la importància del Tour de França, que l’any 2016 va passar per Andorra i va acollir una arribada, una jornada de descans de la prova ciclista i una sortida, els hotelers es mantenen en els bons auguris. “El Tour ens va ajudar l’any passat”, va dir Ara, que va remarcar que vistes les reserves que tenen a dia d’avui els establiments associats a la Unió Hotelera, “en principi vol dir que serà un estiu important”.

D’altra banda, els hotelers fa setmanes que insisteixen a recordar la caiguda en l’ocupació des de final de Setmana Santa fins al juliol. Aquest cap de setmana, que coincidia amb la revetlla de Sant Joan, divendres, amb les proves del Mundial Màster de BTT i amb l’inici de les rebaixes d’estiu, es veu una millora. A falta de tancar els números de manera definitiva, la UHA calcula que s’haurà ocupat el 72% dels llits comercialitzats. La parròquia amb les pitjors dades hauria estat la de Sant Julià de Lòria, amb un 54%, mentre que a la resta del país les ocupacions haurien estat d’entre el 73 i el 76%. Es tracta de les ocupacions mitjanes de les nits de divendres i de dissabte passat, va indicar Ara.

'SCALADA STELAR' S'ESTRENARÀ AMB UN PLE ABSOLUT

El nou espectacle del Cirque du Soleil, Scalada Stelar, s’estrenarà el proper dissabte 1 de juliol amb un ple absolut amb tota probabilitat. A mitja tarda d’ahir només hi havia disponible una entrada de pagament, mentre que les localitats gratuïtes, a peu dret, s’havien exhaurit en la seva totalitat. Els pròxims dies es podrien posar noves localitats a la venda per al primer espectacle de la companyia quebequesa, però tot dependrà del retorn d’entrades que facin els hotels, establiments d’oci com Caldea o els comerciants.

El president de la Unió Hotelera (UHA), Manel Ara, va admetre en declaracions al Diari desconèixer quina és la sortida que estan tenint els paquets de nit d’hotel més entrada que ofereixen alguns establiments, però va explicar que sí que ha trobat un canvi de tendència respecte d’anys anteriors. “En altres edicions, en la comunicació interna entre els hotels hi havia molts missatges d’establiments que demanaven entrades i d’altres que n’oferien les seves perquè no les havien col·locat”, va explicar el president de la UHA, que hi va afegir que “enguany això gairebé no està passant”.

Tot i no saber quants paquets amb entrada han pogut vendre els establiments associats a la UHA, Ara va tornar a reiterar que el Cirque du Soleil està funcionant i que és un pol d’atracció de turistes durant el juliol. Amb les dades a la mà, des que va aterrar Scalada a Andorra el 2013, el percentatge d’ocupació ha anat augmentant any rere any. S’ha passat del 47% de fa quatre juliols al 63% que es va registrar en aquest mes l’any passat. El 2014, l’ocupació va ser del 52% i el 2015 del 53,8%.

Respecte a l’espectacle d’enguany del Cirque du Soleil i segons la informació extreta de la pàgina web d’Andorra Turisme, ja no queden entrades gratuïtes per a cap de les cinc sessions dels dissabtes i també s’han exhaurit les dels divendres 14 i 21 de juliol.

tracking