política

El comitè de bioètica alerta sobre els deures i drets dels pacients

Diu que el text permet als facultatius fer accions no volgudes pels pacients

El comitè de bioètica alerta sobre els deures i drets dels pacients

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè nacional de bioètica (CNBA) considera que el text del projecte de llei de drets i deures del pacient i de la història clínica compartida, ara en procés de tràmit parlamentari i del qual s’ha prorrogat la presentació de l’informe per la comissió legislativa de Salut fins al proper 2 d’octubre, dona tanta llibertat als professionals respecte a l’objecció de consciència, que fins i tot podrien imposar actuacions no desit­jades ni volgudes als pacients. A l’informe realitzat pel CNBA on es recullen les consideracions i propostes d’esmenes al projecte de llei i que l’ens ha remès al síndic general en sentir-se amb “el dret” d’expressar la seva opinió, s’alerta que la formulació que recull la llei sobre aquest dret del professional pot arribar a vulnerar el del pacient, donant més prevalença al dret d’un per sobre del de l’altre. Consideren que tal com apareix formulat podria donar a entendre que el professional es pot negar a qualsevol tipus d’acció o omissió esgrimint raons de consciència, i que fins i tot pot imposar el seu criteri malgrat que el pacient no ho vulgui.

El comitè és partidari de recollir la formulació d’aquest dret professional en un sentit més equitatiu i garantista amb el dret de la persona i proposa que la llei indiqui que el professional té el deure ètic i deontològic d’atendre el seu pacient fins al darrer moment sense que pugui esgrimir raons de consciència per a desatendre’l. I que en cap cas en nom de la pròpia consciència el metge pugui imposar al pacient un tractament no volgut o indesitjat i que haurà de respectar el rebuig o negativa.

El text proposat assenyala que excepcionalment el metge podrà abstenir-se d’atendre una persona per raó de consciència quan violenti greument les seves conviccions i que en aquest supòsit el professional haurà de manifestar-ho i derivar el pacient a un altre, però mai deixar-lo desatès.

El comitè també alerta que l’apartat on es regula el Document de Voluntats Anticipades té un redactat que pot donar peu que els professionals el menystinguin o no l’apliquin deixant a les seves mans fer-ho. Ho considera perquè el projecte de llei diu que les voluntats anticipades s’han d’aplicar valorant les circumstàncies i el context en què varen ser emeses pel pacient i el context en què han de ser aplicades. Segons el CNBA això podria portar a qüestionar la validesa del document en funció de les circumstàncies quan, el criteri ha de ser respectar-lo totalment sense dubtar-ne.

COMPROMÍS DELS PROFESSIONALS

El comitè considera que el projecte de llei hauria d’incloure el compromís dels professionals pel que fa a la formació continuada i a l’actualització dels seus coneixements i l’obligació d’oferir una atenció de qualitat als pacients. També vol que s’informi els familiars de malalties genètiques encara que la persona diagnosticada no ho vulgui i que els menors de 16 a 18 anys tinguin el mateix dret d’elecció que els majors d’edat.

tracking