La pena de l'albanès

Un resident natural d’Albània es nega a ser extradit al seu país per complir una condemna de sis mesos. Amb els més de quatre mesos que porta a la Comella en règim provisional pels recursos presentats, a Albània ja estaria al carrer.

La pena de l'albanèsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A vegades s’exagera quan es diu que el centre penitenciari de la Comella és un hotel de cinc estrelles si es compara amb els penals d’alguns països estrangers. Sembla que les presons d’Albània no deuen arribar ni a la primera estrella, si més no per la insistència d’un resident d’Ordino, nacional d’aquest Estat, per evitar ser extradit al seu país de naixement. Una insistència que si els càlculs que ha fet el seu advocat són els correctes li estaria comportant estar més temps tancat a Andorra que el que hauria passat a la presó a Albània. Les autoritats del país del sud-est d’Europa van demanar l’extradició de l’albanès per complir una condemna de sis mesos de presó per dur un camió amb un certificat d’assegurança fals. Andorra va acceptar l’extradició i va detenir l’home el 7 de febrer passat. En desacord amb les autoritats andorranes, va presentar un recurs al Tribunal de Corts que va decidir donar llum verd a l’extradició.

El Tribunal Superior va celebrar dijous la vista on l’advocat del resident ordinenc va presentar recurs a la decisió de Corts d’acordar l’extradició del seu client. El lletrat, a més de demanar que es revoqués la decisió del tribunal, va exigir la llibertat immediata de l’albanès. I ho va fer posant en relleu que, segons la llei d’aquest país europeu, el seu client ja estaria fora de la presó. Va explicar que, a més d’una setmana que va passar entre reixes al seu país quan va ser detingut amb el certificat fals, ja ha passat quatre mesos internat a la Comella de manera provisional. I que la legislació albanesa indica que un dia de presó provisional equival a un dia i mig de condemna. És a dir, que ja hauria complert els sis mesos de la pena.

Però no tot és tan senzill. Segons va explicar l’advocat, fins ara ha estat impossible aconseguir un certificat de les autoritats albaneses que provi que la legislació d’aquest país fa equivaldre un dia de presó provisional a un dia i mig de pena. El lletrat va demanar que ja fos via Interpol o per altres organismes internacional es pogués saber si és correcte el que s’assegura que diu la legislació d’Albània i donar la llibertat al resident.

Més enllà dels arguments per demanar la llibertat condicional per al seu client, l’advocat va insistir davant del Superior en els arguments que ja havia fet palès a Corts perquè no s’acceptés la petició d’extradició de les autoritats albaneses. Concretament, en el fet que el delicte per al qual ha estat condemnat no està tipificat a Andorra. Un dels requisits de la llei andorrana per extradir un ciutadà és que el delicte pel qual se’l reclama també ho sigui al Principat.

La fiscalia considera que, en aquest cas, sí que ho és. Estaria tipificat en l’article 435.1 del Codi Penal que diu que la persona que, amb la finalitat que sigui introduït al tràfic jurídic, crea un document atribuint-lo a qui no l’ha emès, o altera un document emès per una altra persona en algun element essencial, ha de ser castigat amb pena de presó fins a dos anys. I si es tracta de document públic o un títol de valor ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys, sempre que constitueixi delicte de falsedat de moneda. Segons la defensa, el paper que tenia al camioner al vehicle no era un document, sinó un certificat, i a més no va ser manipulat per ell, ja que el va emetre l’asseguradora.

La fiscalia està totalment en contra d’aquest argument i també es va oposar a la llibertat de l’encausat. Va recordar que han sol·licitat per via diplomàtica què diu la llei albanesa.

tracking