Tombat el recurs d'una cinquantena de duaners que van demanar el retir anticipat

Tombat el recurs d'una cinquantena de duaners que van demanar el retir anticipatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una cinquantena de funcionaris del cos de duana van portar fins al Tribunal Constitucional la pretensió que se’l reconegués el dret a demanar amb antelació la jubilació anticipada als 55 anys i, per tant, a beneficiar-se de les condicions anteriors a l’aprovació del nou model de jubilació per als empleats públics. Aquesta maniobra, que també van fer d’altres col·lectius de la funció pública, no la va validar el Govern i tampoc no ha tingut èxit durant el procés judicial. La darrera instància a no donar la raó als duaners ha estat al Constitucional, al qual van entrar un recurs d’empara després de les sentències contràries de Batllia i Tribunal Superior. L’Alt Tribunal no ha admès a tràmit la demanda, argumentant que els agents de duana “estan en una situació legal i reglamentària”, i que aquesta “implica que pugui ser modificada per les lleis sense que els agents puguin oposar-s’hi”.

Els agents de duana argumentaven que la legislació vigent quan van fer les demandes de jubilació anticipada –entre els mesos d’octubre i novembre del 2014– establia un termini mínim per presentar la sol·licitud (tres mesos abans de complir els 55) però no cap termini màxim i, per tant, tenien el dret de formular la petició en aquell moment malgrat que, detalla l’aute del Constitucional, “més de la meitat no tindrien aquesta edat fins l’any 2030”. Els demandants, a més, reclamaven, per sustentar el seu posicionament, que el Govern aportés la relació de casos en què s’havien aprovat jubilacions voluntàries abans dels 55 anys.

Però el Constitucional conclou que l’interès general ha de prevaldre sobre els particulars i que una modificació legislativa “és necessàriament d’aplicació immediata sota reserva que s’hagin previst disposicions transitòries”.

tracking