Reportatge

Rebaixes falses

Jutgen l’exencarregat d’una farmàcia del Pas de la Casa a qui la fiscalia demana 18 mesos de presó condicional per quedar-se els diners de descomptes que no aplicava als clients.

Rebaixes falses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una farmàcia que anunciava rebaixes que no beneficaven els compradors sinó els treballadors. El Tribunal de Corts va jutjar ahir qui durant 15 anys va ser l’encarregat d’un establiment farmacèutic del Pas de la Casa i a qui la propietat acusa de quedar-se els diners dels descomptes que promocionava l’establiment a l’aparador. La fiscalia li demana una pena de 18 mesos de presó condicional i una responsabilitat civil subsidiària de prop de mil euros per un delicte de furt continuat per abús de confiança.

Com ho feia? Segons el pèrit contractat per l’empresa, i a qui la fiscal va donar credibilitat, l’home cobrava al client el preu sense el descompte però registrava a caixa el preu amb el tant per cent de rebaixa, de manera que s’embutxacava la diferència. Un altre tipus de modus operandi podia ser a través de vendes que no es registraven o de devolucions simulades. Si l’usuari no demanava el tiquet, s’anul·lava la venda i es quedava els diners. El pèrit, però, va reconèixer que un miler d’euros és poc significatiu respecte als 900.000 euros de facturació anual de l’empresa, però va defensar que era impossible saber amb exactitud la quantitat de diners que es va apropiar en total.

Es dona la circumstància que una extreballadora d’aquesta farmàcia de la població encampadana ja va ser jutjada per robar diners de la caixa, fet que ella mateixa va reconèixer. L’exempleada va declarar ahir com a testimoni i va explicar que el que feia era quedar-se els diners de descomptes que no aplicava. La lletrada de la defensa va interpel·lar el tribunal qüestionant si veu factible que un treballador que estava cobrant 3.700 euros nets i s’enduia d’extra un 6% de la facturació semestral s’arrisqui a quedar-se diners de la caixa. A més, va destacar que l’home va estar obligat a abandonar el país després de ser acomiadat i a canviar totalment d’ofici i de vida.

Segons va declarar el processat i també alguns testimonis, cobrar sense descompte era una pràctica habitual a la farmàcia. Només s’aplicava la rebaixa si el client la demanava expressament. L’única manera que tenia l’acusat de corregir el desquadrament era tornar-li els diners en efectiu i registrar el descompte en vendes posteriors.

tracking