Els fets de Naturlàndia

Els banders troben indicis penals en l'abatiment de l'os

La investigació s’ha transmès a la policia i la Batllia decidirà si obre un procés penal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigació dels banders veu indicis de delicte en l’abatiment de l’os Torb a Naturlandia a conseqüència de dos trets d’un treballador amb el seu rifle particular. Fonts properes al cas expliquen que el cos ha fet arribar la seva investigació a la policia perquè es podria haver comès una actuació irregular sobre una espècie protegida. Ara serà el torn dels agents que, en cas que es confirmin els indicis de delicte, derivaran el cas a la Batllia, que determinarà si obre un procés penal.

El text dels banders és un dels dos informes que s’han realitzat per esclarir la mort de l’os dimecres passat. Amb tot, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, no va entrar a detallar l’informe del cos de banders, que des de l’abatiment de l’animal dimecres passat ha fet un seguiment diari del parc. “S’ha de deixar que la policia faci la feina i que les autoritats judicials determinin si hi ha hagut una violació del Codi Penal o no”, va dir Calvó, que hi va afegir que el protocol d’avís del parc es va seguir un cop es va abatre l’animal, però que hi ha diferents protocols que cal complir i que la resta de la investigació dirimirà “si es van seguir o no”.

Govern no sancionarà de moment el parc tot i que el mateix executiu ha nomenat un instructor que “procedirà a recollir elements suplementaris en la investigació dels fets, i es mirarà si es determinarà si s’obre un expedient sancionador”. L’informe estipula que el parc, que tenia previst reobrir dijous, no podrà rebre visitants fins que no compleixi les condicions imposades per Govern per mantenir la màxima seguretat.

FALTA DE MANTENIMENT

L’informe del departament de Medi Ambient determina que els animals van desgastar el formigó que sosté els pals de suport de la barrera elèctrica i que “no es té constància que la tanca funcionés amb permanència”. Els tècnics consideren que hi ha una manca de manteniment que anul·la l’efectivitat que hauria de tenir la primera barrera elèctrica i assenyalen un incompliment pel que fa a les comprovacions de l’estat dels tancats que s’hauria d’haver fet. Perquè l’espai torni a obrir les portes dijous, el departament de Medi Ambient exigeix abans al parc que dugui a terme un conjunt d’actuacions, com ara cobrir amb formigó la part inferior de la tanca per evitar que els ossos es puguin tornar a escapar excavant el terra. A més, també demanen un certificat de seguretat que autoritzi el correcte funcionament del sistema de bar­reres elèctriques i de les alarmes de seguretat del parc. Alhora, demanaran un informe de resistència de les tanques i un altre que determini l’estat dels arbres per evitar que els animals que s’hi enfilin provoquin la caiguda de branques que puguin malmetre la tanca. A més, els tècnics han demanat que es retirin les ovelles del parc per evitar atraure l’atenció els ossos. Calvó va explicar que “el parc obrirà quan les mesures estiguin implementades”. Preguntada sobre si podria reobrir o no dijous vinent, Calvó va dir que en cas que l’espai pugui implementar les millores en cinc dies “s’obrirà”, tot i que va advertir que prèviament els tècnics del ministeri “comprovaran les mesures que han de permetre assegurar el tancat perimetral”. Qüestionada sobre si s’hauria hagut d’adormir l’animal amb dards tranquil·litzants en comptes de ser abatut a trets, Calvó es va limitar a manifestar que la policia tramitarà l’autorització judicial “sobre la base dels elements recollits pels banders per determinar si hi ha delicte o no”. Calvó també va detallar que l’arma amb la qual es va abatre l’animal està a les mans de la policia. Per la seva banda, Govern també va informar ahir els cònsols de Sant Julià de l’obertura de l’expedient i de les mesures que hauran d’efectuar per reobrir el parc.

L’informe de Medi Ambient estableix que fins que no es compleixin les condicions demanades “caldrà mantenir una vigilància contínua dels animals, dels tancats i del terra”. Els últims dies els informes del ministeri de Medi Ambient havien generat expectació després dels dubtes que van sorgir arran dels interrogants que s’havien aixecat sobre la versió oficial que va donar el comú lauredià. Diumenge, el cap de Govern, Toni Martí, va afirmar que segons el que diguessin els informes es prendrien “unes decisions en un sentit o en un altre”.

Els banders troben indicis penals en l'abatiment de l'os

tracking