Eleccions legislatives

La candidata de Macron obté l'escó migratori de les legislatives

Samantha Cazebonne guanya la segona volta de les legislatives i tindrà escó a l’Assemblea

La candidata de Macron obté l'escó migratori de les legislativesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidata de La República en Marxa! a la cinquena circumscripció dels residents francesos a l’estranger (que inclou Andorra, Espanya Mònaco i Portugal), Samantha Cazebonne, va fer valer els pronòstics i es va emportar l’únic escó que hi havia en joc a l’Assemblea Nacional francesa. A la segona volta de les eleccions legislatives, Cazebonne es va imposar amb un 75% dels vots al candidat ecologista, François Ralle-Andreoli.

Cazebonne es va imposar a Andorra amb 278 vots mentre que el candidat ecologista en va obtenir 104. La participació va ser de només el 17,6%. La dada és irrisòria en comparació amb el 42% que van votar a França. Si es confirma aquesta xifra, seria la més baixa pel que fa a la participació de la Cinquena República. Al Principat, dels 2.367 residents gals inscrits a les llistes electorals només 418 van votar. En conèixer-se els resultats, François Ralle Andreoli va felicitar Samantha Cazebonne a través del seu compte de Twitter. “Felicitats a Samantha Cazebonne per l’elecció. Per part nostra, hem crescut i seguirem vigilants”, va expressar Ralle Andreoli.

SENSE EXPERIÈNCIA PRÈVIA

Samantha Cazebonne ja es va imposar a la primera volta a la circumscripció amb més de la meitat dels vots. Com que la participació va ser molt baixa, només del 20% –hauria necessitat una mobilització del 25%–, ha hagut d’esperar a la segona volta per ser escollida. Cazebonne, de 36 anys, és professora a Palma de Mallorca i és prové de la societat civil. Anteriorment no havia tingut experiència en l’àmbit de la política i ocuparà un escó a l’Assemblea Nacional durant els pròxims cinc anys. De fet, formarà part de la majoria de La República en Marxa!, que ahir es va imposar amb claredat a la segona volta de les eleccions legislatives gal·les. El partit de Macron, que es presentava en coalició amb els centristes de MoDem, disposarà d’una majoria aclaparadora a l’hemicicle. Al tancament d’aquesta edició, les estimacions de vot atorgaven al partit del president francès fins a 361 diputats dels 577 seients que hi ha a l’assemblea. Els Republicans, amb 126 diputats, seran la segona força amb més representació mentre que el Partit Socialista (PS) passarà de governar a ser el tercer partit amb més representació, amb 46 escons. El partit hauria aconseguit, a falta dels resultats completament escrutats, quedar per davant de l’esquerra alternativa liderada per Jean-Luc Mélénchon, que passaria a tenir 26 diputats. D’altra banda, el Front Nacional passaria a tenir 10 diputats, vuit més dels que va tenir l’anterior legislatura. El primer ministre francès, Edouard Phillipe, va analitzar els resultats de les eleccions. “Els francesos han preferir l’esperança a la còlera, l’optimisme per davant del pessimisme, i la confiança”, va dir Phillipe. La ultradretana Marine Le Pen, que tindrà un escó a l’Assemblea, va explicar que “el govern presumeix de moralitzar sobre la vida pública” però que faria “bé d’ocupar-se del terrible problema de la representativitat”.

VIA LLIURE PER APROVAR LES LLEIS

La victòria de Macron seria inferior a la que van projectar les enquestes, tot i que seria prou àmplia per tenir la majoria absoluta a les enquestes. D’aquesta manera, Macron tindrà via lliure perquè l’Assemblea Nacional aprovi els seus projectes de llei. La primera serà la nova llei antiterrorista que està previst que sigui presentada a l’hemicicle dimecres vinent. El nou text preveu que el cos d’ordre pugui portar a terme escorcolls policials sense autorització d’un jutge –com ja passa actualment a causa de l’estat d’emergència–, els arrestos domiciliaris, el tancament de llocs de culte i facilitar les contrasenyes dels perfils de les xarxes socials dels sospitosos de flirtejar amb grups terroristes.

tracking