Alerta internacional

Els EUA alerten de mancances en els drets laborals a Andorra

El departament d’Estat ha elaborat un informe en què assegura que la llei no protegeix els treballadors contra la discriminació antisindical

EUA alerta de manca de drets laboralsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Estat dels Estats Units d’Amèrica, el que vindria a ser el ministeri d’Afers Exteriors nord-americà, elabora cada any informes sobre la situació dels drets humans en diversos països del món. En el corresponent a Andorra l’any 2016, l’informe alerta de mancances en els drets laborals dels treballadors. Concretament s’assenyala que el principal problema dels drets humans al Principat és la falta de protecció legal per als drets fonamentals dels treballadors de negociar col·lectivament i de fer vaga. Igualment, es considera des dels Estats Units que la llei no protegeix els treballadors contra la discriminació antisindical.

En el text s’assenyala que malgrat que la llei preveu que els treballadors puguin crear i afiliar-se a sindicats, no es preveu la negociació col·lectiva ni el dret a la vaga. Diu que existeixen mecanismes alternatius de solució de controvèrsies com la mediació i l’arbitratge, i reitera que la llei no prohibeix la discriminació antisindical ni requereix la reintegració de treballadors acomiadats per activitats sindicals.

Malgrat indicar que el Govern aplica amb efectivitat les lleis laborals existents, a l’informe també es recull que els sindicats critiquen que existeix una manca de legislació que protegeixi amb eficàcia els treballadors. També es diu que l’executiu i els empresaris respecten la llibertat sindical, però que els treballadors són rebecs a admetre la seva pertinença a un sindicat per por a represàlies per part dels patrons i a un acomiadament arbitrari.

Col·lectius discriminats

El departament d’Estat admet que les lleis i els reglaments laborals d’Andorra prohibeixen la discriminació per motiu de raça, color, sexe, religió, opinió pública, nacionalitat, origen social, discapacitat, orientació sexual, edat, idioma o malaltia. Malgrat això, s’assegura que l’any passat es van donar casos de discriminació laboral contra persones discapacitades, per raons d’orientació sexual i per ser la treballadora una dona. En el cas de les persones discapacitades s’indica que la discriminació va existir en forma de barreres socials i culturals, així com de desavantatges en el mercat de treball. S’afegeix, però, que l’executiu ha aprovat un pla estratègic de quatre anys per afavorir la inserció laboral de les persones amb discapacitat.

Respecte a les dones, s’alerta que al mateix temps que representen un 49% de la mà d’obra, la llei no requereix el mateix salari per a la mateixa feina. Tot i que no hi va haver cap denúncia l’any passat, l’informe indica que l’Associació de Dones d’Andorra i representants sindicals van informar de casos de discriminació de gènere relacionats amb salaris desiguals per la mateixa feina i de persecució laboral. També s’indica que les víctimes van ser rebeques a presentar una queixa a causa de la por de represàlies per part de l’empresari.

Es recull que segons les estimacions del SAAS i del departament d’Estadística les dones guanyaven un 24% menys que els homes per una feina comparable i que en el cas del sector financer aquest percentatge s’incrementava fins al 47%. S’elogia que l’executiu hagi aplicat la igualtat salarial dins del Govern.

Violència domèstica i abús

L’alerta del departament d’Estat dels Estats Units també se centra a denunciar la violència domèstica al Principat, que inclou abús conjugal i infantil. Respecte a les persones discapacitades, a més de la laboral, s’assegura que aquest col·lectiu pateix discriminació en forma de barreres físiques, socials i culturals.

L'INFORME

-El departament d’Estat dels Estats Units d’Amèrica elabora cada any un informe sobre la situació dels drets humans en diversos països del món. També d’Andorra.

-Els americans fan una valoració general positiva de la situació dels drets humans al Principat i en destaquen les lleis per assegurar-ne el compliment.

-Les principals crítiques de l’informe del 2016 se centren en les mancances en alguns drets laborals fona­mentals dels treballadors.

-El principal problema en els drets humans d’Andorra és la falta de protecció legal que tenen els treballa­dors a l’hora de negociar col·lectivament.

-La inexistència d’una llei de vaga també és una de les mancances que denuncia l’informe del departament d’Estat.

-Els nord-americans també alerten de la falta de protecció legal en considerar que al Principat existeix discriminació antisindical.

-Lamenten que la por a un acomiadament provoca que molts treballadors si-guin rebecs a admetre la seva pertinença a un sindicat.

-Denuncien que hi ha discriminació laboral per motiu de sexe (les dones cobren menys que els homes) i orientació sexual. També assenyalen els problemes laborals dels discapacitats.

tracking