Naturlandia

El Govern actuarà si hi ha delicte en l'abatiment de l'os 'Torb'

Toni Martí assegura que “el Govern actuarà en conseqüència” segons el que diguin els informes

El Govern actuarà si hi ha delicte en l'abatiment de l'os 'Torb'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern actuarà si els informes sobre l’abatiment d’un os a Naturlandia dimecres passat conclouen que hi va haver delicte. El líder de l’executiu, Toni Martí, va assegurar ahir que “segons el que diguin els informes es prendran unes decisions en un sentit o en un altre i l’opinió pública ja ho jutjarà”. Martí va afirmar que l’executiu presentarà públicament el contingut dels estudis avui a la tarda o demà “com a molt tard”. Es tracta dels informes que han fet els banders i el departament de Patrimoni Natural sobre el succés que va acabar amb la mort de l’os Torb, a conseqüència de dos trets que va disparar un treballador de l’ecoparc amb el seu rifle particular després que l’animal s’escapés del recinte tancat. Unes anàlisis que es remetran a la policia, la qual haurà de determinar si hi ha infracció penal per posteriorment enviar-les a la Batllia perquè instrueixi el cas.

Martí va explicar que “el Govern té l’obligació legal de fer públic el que va passar un cop ho sapiguem”. “A hores d’ara s’estan acabant els informes”, va declarar ahir al migdia, però “explicarem obertament el que diuen els informes demà a la tarda [avui per al lector] o com a molt tard demà passat”. “No em feu avançar si les coses s’han fet bé o malament, però el meu compromís és que un cop els tinguem es faran públics”, va concloure. A banda, va avançar que un cop el cos de banders i Patrimoni Natural hagin lliurat els dossiers els faran arribar en primera instància a Camprabassa i al comú de Sant Julià de Lòria, per després explicar-los públicament a través dels mitjans de comunicació.

Sobre les accions que es podrien emprendre un cop es determini què va passar exactament, Martí es va limitar a contestar que “tot dependrà dels informes”. “No em feu avançar si les coses s’han fet bé o malament”, va replicar, preguntat sobre què passarà si es determina que hi va haver negligència arran dels dubtes que planen sobre la versió oficial, ja que no es va executar el protocol que marca que en aquests casos s’ha d’utilitzar l’arma de dards tranquil·litzants. A més, el protocol tampoc permet que es dugui una arma privada dins del parc i molt menys que es faci servir perquè hi ha d’haver armes a l’interior del parc tant amb munició de dards tranquil·litzants com també amb bales.

No obstant això, va refermar que “el Govern actuarà en conseqüència” i “prendrem les decisions que s’hagin de prendre”.

Solidaritat amb Portugal

Martí va voler enviar ahir un missatge de condol i solidaritat al poble portuguès pel violent incendi que va provocar una seixantena de morts i es va convertir en el més mortífer de la història del país. “Tota la nostra solidaritat amb el poble portuguès i el nostre condol a tots els familiars de les víctimes”, va expressar, recordant també un altre foc, el d’un edifici de Londres que va provocar la mort de 58 persones.

El cap de Govern va informar que l’executiu farà arribar durant avui una nota de condol al primer ministre portuguès, Antonio Costa.

L'INFORME SOBRE LA CONTAMINACIÓ DE L'AIGUA D'ARINSAL ES LLIURARÀ ALS GRUPS

L’informe que va realitzar una empresa francesa per determinar les causes de la contaminació de l’aigua de la font d’Arinsal es farà arribar a tots els consellers generals. El cap de Govern va explicar ahir que les conclusions dels experts s’enviaran als presidents dels grups parlamentaris durant avui o demà. Així mateix, també s’enviarà al cònsol major de la Massana, David Baró, que va demanar el dossier per tal que els tècnics de la corporació l’analitzin i així poder reparar els punts de la xarxa de clavegueram per on es van filtrar les aigües residuals que van anar a parar a la captació de la font.

“El comú de la Massana m’ha fet arribar que volia veure l’informe i li donarem el més ràpid possible”, va indicar Martí, alhora que va afegir que “he donat instruccions al ministre de Salut perquè faci avinent l’informe a tots els presidents dels grups i tots els consellers”. El diagnòstic “el trametrem demà o demà passat en la seva totalitat perquè aquest ha de ser el tarannà del Govern en pro de la transparència”.

L’estudi d’Antea Grup va concloure que la mala construcció de la captació de l’aigua per part d’Aigua del Pirineu, l’empresa explotadora del brollador i ara en procés de fallida, va ser la responsable que la planta embotellés aigua contaminada amb restes fecals. Uns fets que l’abril de l’any passat van provocar la intoxicació de més de 4.000 persones a Catalunya.

El Govern actuarà si hi ha delicte en l'abatiment de l'os 'Torb'

tracking