Reportatge

Tres anys construint

La colla castellera del Principat va celebrar ahir els tres anys d’ençà de la primera reunió que va servir per constituir l’entitat. El grup va actuar a les set parròquies en una jornada maratoniana que es va iniciar a Canillo i que va acabar a Escaldes-Engordany.

Tres anys construint

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Castellers d’Andorra van oferir ahir una marató de castells per celebrar el seu tercer aniversari. El 17 de juny del 2014, la colla va començar a fer els primers passos, que l’han conduït a posicionar-se com una entitat activa al Principat. Aquesta va ser la data de la primera reunió que van fer un grup format per una trentena de persones, que va decidir entomar el repte de crear la colla. “No sabíem ben bé com sortiria”, reconeix el president de la colla, Juli Peña.

Gràcies a la regularitat i a la tenacitat, els integrants van començar a treballar, de manera paral·lela als assajos, per tenir enllestits els estatuts al setembre, que és quan el grup es va constituir oficialment. Amb tot, Peña i la colla han decidit celebrar-ho el 17 de juny pel valor simbòlic que va suposar la reunió. “Jo considero que la primera data és la de la primera reunió”, explica Peña. Durant aquests tres anys, la colla ha anat a més tant en nombre d’actuacions com en nombre d’integrants. Actualment són 150 tot i que l’objectiu, segons Peña, és arribar als 200 o 220 per estar plenament consolidats.

quatre ANYS MÉS PER CONSOLIDAR-SE

Malgrat que la dinàmica de l’entitat és positiva, Peña és prudent a l’hora de valorar la plena consolidació del grup. “Hi ha hagut dues colles catalanes que feia quatre o cinc anys que estaven constituïdes”, diu Peña, que reconeix que es podrà parlar de plena integració. “Fins que no fa uns set anys que actues no pots dir que la colla està consolidada”, afirma Peña. Amb tot, reconeix que actuacions com les de París fa dues setmanes ajuden a engrescar la colla i a fer més pinya. “Són sortides en què no busques fer grans castells sinó consolidar la colla”, diu Peña. Amb l’actuació d’ahir, la colla ja ha actuat almenys un cop a cada par­ròquia. Per qüestions de calendari, encara no havien actuat a Sant Julià. Durant la jornada, que va començar a Canillo i va finalitzar a Escaldes-Engordany, a cada parròquia van aixecar un castell de sis i un pilar.

Peña va explicar que els castells de set els deixaran de cara al setembre, que és la segona part de la temporada i l’època en què totes les colles aconsegueixen els millors resultats. “Els millors castells surten a la segona part de la temporada perquè s’han treballat durant la primera part”, explica Peña. La jornada va acabar amb un sopar al centre esportiu dels Serradells que va servir perquè els membres de la colla recuperessin forces després d’una jornada maratoniana i calorosa. La jornada també va servir per reivindicar el posicionament dels castells com a part de la cultura del Principat. Malgrat les crítiques que han rebut els castells per ser de procedència catalana, Peña creu que “sempre hi haurà controvèrsia pel fet que sigui català”, tot i que afirma que ho afronten “des d’un punt de vista social i com una activitat cultural”. “Nosaltres no busquem si és català o no. També hi ha les sardanes i els geganters que venen de la tradició catalana”, afegeix Peña. En una línia similar pensa el Bart, que juntament amb la seva dona, la Carla, i els seus fills Hugo i Thiago ha entrat a formar part de la colla l’últim any. “Els castells no entenen de fronteres i són crítiques que crec que no tenen fonament”, explica el Bart, que alhora recorda que existeixen altres colles arreu del món com per exemple a la Xina. Tots quatre se senten a gust a la colla. “Som una petita gran família”, explica el Bart. La colla també va estar acompanyada durant el tercer aniversari pels curiosos que s’aturaven al bell mig de l’actuació per fotografiar i gravar la composició de les torres. L’Heli i la Berlinda, procedents dels Estats Units i de visita al Principat, van quedar sorpresos amb l’actuació. “Tinc un amic que m’havia parlat dels castells però no els havia experimentat mai en directe. És molt bonic”, va dir l’Heli. “És bastant impressionant la rapidesa amb la qual pugen”, hi va afegir. Després de la marató, la colla castellera tornarà a actuar el 2 de juliol a Abrera.

tracking