Afers exteriors

Els ambaixadors perceben 792.408 euros l'any en salari i dietes

Gaytan cobra el sou més alt, mentre que Vives és la que gasta més en despeses pel lloguer de la casa de Nova York

Els ambaixadors perceben 792.408 euros l'any en salari i dietes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ambaixadors del país perceben un total de 792.408 euros entre el salari i les dietes de tot l’any, que inclouen el lloguer de la residència i les despeses de la comunitat, els desplaçaments, el personal de la neteja i serveis com ara la llum o assegurances. Pel que fa als sous, el més alt és el de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytan, que cobra 86.900 euros bruts l’any seguit d’Esther Rabasa, representant permanent al Consell d’Europa i resident a Estrasburg, que percep 74.636 euros. Maria Ubach, Cristina Rodríguez i Elisenda Vives, ambaixadores a la UE i Benelux, França i als Estats Units respectivament, cobren 63.851 euros bruts.

Són dades corresponents a l’any passat que ha facilitat el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en resposta a una pregunta del conseller liberal Jordi Gallardo sobre el cost del cos diplomàtic. En l’escrit, publicat al Butlletí del Consell General, el ministre explica que els que viuen a l’estranger, que són cinc, “perceben un complement variable en funció del nombre d’infants que pren com a base el complement de destí pertinent”. En aquest sentit, assenyala que en el cas del primer fill “percep el 50% del complement i en el cas d’un segon un del 30%”. A més, se’ls paguen dos viatges a Andorra cada any per a tota la família.

A més d’assumir les despeses del lloguer, del personal i de la llum, detalla que l’ambaixada es fa càrrec de la despesa de l’assegurança del diplomàtic i dels membres de la família que resideixin amb ell si són països on no poden beneficiar-se de la cobertura mèdica d’Andorra. Si ho són, poden tenir una assegurança complementària que també va a càrrec de l’Estat. Així, en el cas de Vives, representant permanent a l’ONU i ambaixadora als EUA, les despeses pugen als 126.590 euros que inclouen el lloguer (65.448), les assegurances (41.395) i els viatges de tot el personal de l’ambaixada (18.556). La segueix Gaytan amb 87.294 euros (42.161 pel lloguer de la casa a Madrid i prop de 38.700 pel personal de la neteja, els desplaçaments i les assegurances) i Ubach, que gasta 79.722 euros (39.618 pel lloguer i 26.783 en assegurances). Per sota ja hi ha Rodríguez amb 62.897 euros (la quantitat més generosa se l’emporta el lloguer de la casa de París, 39.250 euros) i Rabasa amb 37.509 (24.594 per la residència a Estrasburg).

Els ambaixadors no residents al país on representen el Principat cobren els desplaçaments i l’estada, a més d’altres gratificacions no precisades. És el cas d’Enric Tarrado, ambaixador a Liechtenstein, Mònaco, San Marino i Suïssa, que l’any passat va rebre 1.630 euros, i Jaume Serra, que va cobrar 1.996 euros pels viatges a Portugal.

La resta de representants diplomàtics que no viuen a destí van cobrar 10.479 euros.

tracking