Laboral

El Consell no té cap provisió per a la jubilació dels empleats

El parlament ha d’abonar la diferència entre el que paga la CASS de jubilació i els compromisos

El Consell no té cap provisió per a la jubilació dels empleatsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General, com el Govern, tenia històricament un compromís amb els treballadors que suposava que les institucions s’havien de fer càrrec del complement que han de cobrar els empleats per poder-se jubilar amb el 70% de l’últim salari. A efectes pràctics significa que les dues institucions han anat pagant la diferència entre el que la CASS pagava com a pensió als seus empleats i la xifra concreta del 70% del salari. Govern va desenvolupar una legislació que regulava les pensions dels funcionaris i que bàsicament significa que amb aportacions per part de l’executiu i del treballador es complementa fins al 60% del salari. Segons fonts properes al cas, aquesta solució no va quedar reflectida respecte als empleats del Consell General i és un problema que s’haurà de solucionar en el futur.

Més enllà dels problemes estructurals, el Tribunal de Comptes posa de manifest en la comptabilitat del Consell que no existeix ni un sol euro proveït per fer front a les necessitats del futur per poder pagar aquest complement de jubilació. El parlament actua directament preveient en el pressupost de cada any quina partida haurà de destinar als seus ex-treballadors retirats. A mesura que se’n van retirant més la partida va augmentant. Els compromisos es van incrementant dia rere dia sense que existeixi una reserva que vagi generant diners i per tant la solució, segons les mateixes fonts, passa perquè el Govern vagi destinant cada any més diners al Consell per anar cobrint els increments dels complements de jubilació. El Tribunal de Comptes alerta, a més a més, que ni tan sol saben ben bé quan deuen ni una base legal que ho justifiqui.

S’hi està treballant

Sindicatura davant aquest fet, ja assenyalat altres anys, va manifestar que “durant l’exercici del 2014 ja es va procedir a la realització d’un estudi actuarial per tal d’enregistrar al balanç els compromisos i les obligacions que té assumit el Consell General derivats dels complements de jubilació, i durant l’any 2015 ja s’estava en fase d’elaborar una normativa a fi i efecte de poder disposar del suport legal corresponent”. S’afegeix que en principi s’havien d’implementar en els estats financers del 2016. Sindicatura no dona cap explicació respecte què pensen fer quan no hi ha ni un euro reservat per a aquest concepte.

El Tribunal de Comptes també considera irregular que el Consell estigui actuant com una mútua amb els seus treballadors. Sindicatura reté un 1% dels salaris i, a canvi, s’encarrega de completar el sou fins al 100% quan agafen la baixa. El Tribunal de Comptes deixa clar en l’informe que aquesta actuació és irregular a causa que no existeix cap normativa que la reguli, ni està fixat com ha de ser el seu funcionament i tampoc cap text determina quines són les obligacions que es generen. Sindicatura diu que no està regulat enlloc però que es ve fent des del 1968.

tracking