Ordenament territorial

Un pas per creuar la CG-1 a la zona del Comunal venç un monument

L’estudi decidirà si es farà elevat o soterrat i l’obra podria costar els 200.000 euros previstos

Un pas per creuar la CG-1 a la zona del Comunal venç un monument

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un pas per creuar la carretera general 1 a la zona de l’Estadi Comunal. Aquest ha estat el projecte més votat en el pressupost participatiu de l’exercici del 2017, convocatòria que s’ha fet enguany per primer cop amb l’objectiu que la ciutadania escollís un projecte de l’àmbit de l’ordenament territorial. Abans que acabi l’any, el ministeri licitarà les obres després de demanar tres pressupostos a enginyeres andor­ranes perquè presentin la millor idea i decidir si el pas es farà elevat o soterrat. La complexitat de l’obra fa preveure al Govern que s’hauran d’invertir la totalitat dels 200.000 euros previstos en el pressupost participatiu. Si finalment els treballs estan per sota d’aquesta xifra, el sobrant s’incorporarà al pressupost participatiu de l’any que ve i no s’utilitzarà en el projecte que ha quedat segon com estava previst en les bases de la convocatòria, ja que té un cost d’uns 195.000 euros.

Un total de 1.082 persones (887 a través de la pàgina web del pressupost participatiu i 259, tot i que només s’han validat les de 195, a l’urna dipositada a la planta baixa de l’edifici administratiu de Govern) han votat les 128 propostes seleccionades que han recollit 2.319 sufragis (es podien escollir tres propostes per persona). La del pas per sobre de la CG-1 va recollir 432 vots, només onze més que la segona proposta: un monument al coll de Jou, a Fontaneda, a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Les següents propostes més votades van ser el projecte d’instal·lació de semàfors per a invidents, de cartells informatius creua en verd per als nens i de pintura antilliscant als passos de vianants (185), el de protecció de vianants des de la Massana fins a Arinsal (128), i el de definició i senyalització de rutes de BTT (100).

El resultat de les votacions el va fer públic ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, en una roda de premsa en la qual va estar acompanyat pel director d’Ordenament Territorial, Manel Riera. El ministre va qualificar d’“èxit” la participació tenint en compte que es tractava de la primera edició. “Com més col·laborin els ciutadans, tant andorrans com residents, serà més fàcil convertir Andorra en un país millor”, va assenyalar Torres, que va afegir que “ens sentim molt satisfets” per la resposta rebuda. Respecte al projecte guanyador va indicar que “el país guanyarà en seguretat dels vianants i també en la millora circulatòria” perquè s’eliminarà l’actual semàfor.

En els comptes de l’Estat del 2018 hi haurà una nova partida destinada al pressupost participatiu. El ministre va indicar que serà com a mínim de 200.000 euros, tot i que no va tancar la porta a incrementar la xifra.

Projecte del far de llibertat

El projecte previst per al coll de Jou que ha quedat en segona posició era la instal·lació d’un monument en forma de piràmide que incloïa una il·luminació permanent. Anomenat Far de Llibertat, consisteix en una base i una piràmide que acull una escultura i on cada costat està format per barres que deixen passar la llum. En no tenir subvenció es desconeix si el projecte continua.

Un pas per creuar la CG-1 a la zona del Comunal venç un monument

tracking