normativa

Els andorrans no necessitaran un visat per entrar als països de la Unió Europea

Els andorrans no necessitaran un visat per entrar als països de la Unió EuropeaAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els andorrans no es veuran afectats pel futur sistema d’autorització de viatges per controlar l’entrada al territori europeu, és a dir, a l’espai Schengen, de ciutadans de tercers països no subjectes a visat, conegut com Etias per les seves sigles en anglès, van precisar ahir fonts comunitàries. La normativa que regula el sistema europeu d’informació i autorització de viatges indica en el seu articulat que no s’aplicarà als “nacionals dels d’estats d’Andorra, Mònaco i San Marino, així com a les persones amb passaport de l’Estat Vaticà”.

La confusió sobre aquest punt té lloc per una web que inclou una extensa explicació sobre el nou sistema i una llista dels països als quals suposadament s’ha d’aplicar, entre els quals s’inclou Andorra. No obstant això, fonts comunitàries van precisar que aquesta pàgina “no és de la Comissió Europea”.

L’Etias, que divendres passat va rebre el suport dels ministres d’Interior dels vint estats membres del territori Schengen, pretén controlar l’entrada als mateixos de ciutadans de tercers països no subjectes a visat, sobretot per detectar sospitosos de terrorisme i immigrants irregulars. Per a la seva aprovació definitiva encara necessita el vistiplau del Parlament Europeu.

Aquest nou sistema de control de ciutadans de tercers països no subjecte a visat obligarà, en particular, a tramitar per internet una autorització d’entrada, que costarà cinc euros i tindrà una validesa de cinc anys.

La informació que facilitin els interessats a viatjar a la Unió Europea serà comprovada i confrontada amb diferents bases de dades europees, com la de l’oficina europea de policia (Europol) o la d’Interpol. En el reglament quedarà establert que el permís es concedirà automàticament a la persona que el demani quan “no es trobin elements que justifiquin una anàlisi major”.

tracking