Recollida de residus orgànics en 46 negocis

L’operativa començarà a l’octubre en 8 superfícies comercials, 21 hotels i 17 restaurants

Recollida de residus orgànics en 46 negocisCYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit superfícies comercials (les que superen els 1.200 metres quadrats i tenen secció d’alimentació: Pyrénées, Andorra 2000, Centre Comercial Andorrà, Caprabo de l’Illa, Hiper Andorra, River, Sant Eloi i Punt de Trobada) s’han convertit en productors singulars de residus. Això vol dir que tenen unes obligacions respecte a la prevenció i la recollida selectiva de paper i cartró, vidre i envasos, com les té l’hostaleria, que fins ara era el primer i únic sector catalogat com a productor singular. Però a les obligacions de l’hostaleria s’hi afegeix, per als establiments comercials, la de recollir la matèria orgànica. S’inicia d’aquesta manera el tractament del residu orgànic al país. Formalment, però, l’operativa (que s’ha adjudicat a l’empresa FEPER) no començarà fins a mitjan d’octubre, que és quan entrarà en vigor el decret que converteix els establiments en productors singulars de residus. Als vuit negocis comercials, però, s’hi afegiran 21 hotels i 17 restaurants que se sumen de manera voluntària a la iniciativa mediambiental.

Tal com va explicar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha estat el mateix adjudicatari que ha contactat amb els hotels i restaurants voluntaris. L’objectiu és arribar a les mil tones anyals de recollida (un 10% de la que es calcula que genera el Principat) i que la participació es pugui anar ampliant. Però Calvó va puntualitzar que és molt important que els participants estiguin conscienciats i formats perquè d’una recollida de qualitat –que no hi hagi altres residus barrejats– en depèn que el procés funcioni i que es pugui transformar en compost. L’empresari seguirà de dilluns a divendres la ruta entre Andorra la Vella, Escaldes i Sant Julià per carregar la brossa i la traslladarà a la planta especialitzada de Benavarre (Alt Urgell) on s’ha de produir el compost que tornaria al país per ser usat a parcs i jardins. El Govern té la intenció de tractar amb els comuns aquest aprofitament. El cost de l’adjudicació és de 183,88 euros per tona.

La cap de l’àrea de gestió i control ambiental i seguretat industrial del ministeri, Sílvia Ferrer, va recordar totes les experiències que s’havien impulsat fins ara per implantar el tractament de la matèria orgànica al país –com la prova pilot al Pas de la Casa– i va precisar que l’experiència havia demostrat que una màquina d’autocompostatge no era suficient per assolir la fita de les mil tones anuals.

DISTINTIU PER ALS MÉS CONCIENCIATS

La ministra Calvó va defensar els “bons nivells” de recollida selectiva al país –“per sobre de la mitjana europea”, va afirmar– però va recordar que l’objectiu és avançar i aconseguir el 50% l’any 2020 i per això s’ideen noves accions. Una d’elles un distintiu que es repartirà entre els comerços més conscienciats. Hauran de complir amb una dotzena d’obligacions contra el malbaratament alimentari, la reducció d’envasos, bosses de plàstic i paper, així com potenciar l’ús del vidre retornable o fomentar el reciclatge. Per aconseguir el distintiu l’establiment haurà de formalitzar una sol·licitud i el departament farà la inspecció corresponent per comprovar que es compleix amb totes les obligacions. Tindrà una vigència de dos anys renovables però es podrà perdre si se salten les condicions.

tracking