MERCAT LABORAL

L'hostaleria busca mig miler de treballadors per a l'estiu

El gremi, que segueix amb dificultats per trobar mà d’obra, aposta per oferir més avantatges socials per atreure els candidats

L'hostaleria busca mig miler de treballadors per a l'estiuXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de l’hostaleria i de la restauració del Principat segueix tenint, com a assignatura pendent, trobar mà d’obra. Actualment, segons el president de la Unió Hotelera, Manel Ara, al país fan falta entre 500 i 600 treballadors. Segons Govern, la xifra se situa entre els 300 i els 400 treballadors, xifra que representa un 45% del total de les ofertes publicades al Servei d’Ocupació. La contractació al sector de l’hostaleria és un problema crònic al qual estan fent front les empreses del sector des de fa mesos malgrat les mesures que s’han impulsat els últims mesos per revertir la situació.

“Estem preocupats perquè moltes vegades no podem tenir el nombre de treballadors que voldríem”, va dir ahir Manel Ara en el marc de la primera edició del Job Meeting, la trobada per acostar empresaris del sector de l’hostaleria i de la restauració i persones que busquen feina en aquest àmbit. La jornada va tenir lloc al centre de Formació Professional d’Aixovall. Ara va atribuir el fet que el sector es trobi amb dificultats per contractar personal a les condicions de feina dins del mateix sector, com els horaris que s’ofereixen, ja que per a alguns perfils es demana disponibilitat per treballar a les nits o els caps de setmana. El president del gremi hoteler va reconèixer que “cal fer atractiva la imatge del sector per poder captar talent i ser capaços d’oferir un projecte engrescador perquè la gent pugui acostar-s’hi”. Això passa, per exemple, perquè les empreses millorin les condicions laborals i “ofereixin més formació i un pla de carrera que permeti professionalitzar el sector”.

Més ofertes i menys aturats

El ministre d’Afers Socials, Justícia i d’Interior, Xavier Espot, va explicar que les dificultats per contractar personal es deu, d’una banda, al fet que la llista d’aturats ha baixat gràcies a la millora econòmica i que, paral·lelament, el nombre d’ofertes del sector va creixent. Espot va dir que és una tendència “que es veu en tots els sectors econòmics” però que s’accentua en aquells àmbits “on hi ha dificultats per conciliar la feina amb la vida familiar”.

Per trobar la mà d’obra necessària, a banda d’organitzar trobades com les d’ahir, Govern també ha establert una col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per fer difusió de les ofertes de treball més enllà del Principat. “No hi ha demanda de feina per a aquest sector concret i això ens obliga a girar-nos a l’exterior i a intentar facilitar al màxim possible que gent dels països veïns o de més enllà puguin venir a Andorra”, va afegir Espot. El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va dir que el sector també està posant fil a l’agulla per fer més atractives les ofertes de feina. “Els empresaris del sector en són conscients i han evidenciat que cal oferir avantatges socials i condicions retributives atractives”, va dir Espot. De fet, durant l’acte d’ahir a Aixovall, una bona part els 25 empresaris presents a la trobada van posar èmfasi al valor afegit de les condicions de treball, com per exemple, oferir un allotjament als treballadors, jornades de vuit hores en horari intensiu, estipular els dies festius per setmana i cursos de formació, alguns d’ells relacionats amb els idiomes.

La primera edició del Job Meeting és una iniciativa més que se suma a les que Govern ja havia impulsat anteriorment, com ara la flexibilització de les quotes d’immigració. A més, des del passat octubre tampoc és necessària l’experiència prèvia, i en cas de contractar treballadors novells, les empreses els han d’oferir un pla de formació durant el primer any de contracte. Preguntat també per la temporalitat de les ofertes, Espot va explicar que “hi ha llocs de treball permanents” i que moltes ofertes de treball del sector són fixes, ja que molts hotels i restaurants estan oberts “tot l’any”. Durant la trobada d’ahir, una cinquantena de joves van adreçar-se al centre d’Aixovall per entregar el seu currículum per aspirar a ser contractats per una de les empreses presents a la jornada.

EL MAIG, L'ÈPOCA D'OCUPACIÓ MÉS BAIXA

El sector de l’hostaleria i de la restauració va tancar el mes de maig amb la xifra més baixa d’ocupació del que portem d’any. En concret, es va situar al 32,36%, tal com va donar a conèixer ahir la Unió Hotelera (UHA) en el seu informe mensual sobre les dades d’ocupació. En tot cas, és un percentatge molt similar al del mateix mes dels últims quatre anys. De fet, només per dècimes, suposa la segona millor dada d’ocupació durant el mes de maig dels últims set anys.

Durant aquest període de l’any, considerat de temporada baixa, la millor dada corresponent al maig es va donar l’any 2014, amb un 34,94% de taxa d’ocupació hotelera, mentre que la pitjor es va produir l’any 2011, encara sota els estralls de la crisi econòmica, amb només un 26,59%. D’altra banda, la mitjana d’ocupació acumulada d’aquest any és, de moment, del 59,01%, dos punts percentuals més respecte a la mitjana acumulada que hi havia el 2016 en aquesta mateixa època de l’any (57,73%).

tracking