legislació

Cinc anys d'adaptació a la llei d'assegurances

El Consell General esmena el projecte del Govern per donar més temps a les companyies

Cinc anys d'adaptació a la llei d'assegurancesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El text esmenat del projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances contempla un termini de cinc anys perquè les entitats del sector domiciliades al Principat i les domiciliades fora autoritzades a treballar a Andorra en el marc de l’antiga legislació puguin adaptar-se al nou marc legislatiu que entrarà en vigor el gener de l’any que ve. Aquest temps d’adaptació serà només aplicable al títol quart de la nova llei, que és el que es refereix al règim d’exercici de l’activitat i on s’engloben els capítols relatius a la transparència, la gestió de riscos, les conductes de mercat i el règim especial de les operacions societàries.

Al text esmenat a proposta del grup parlamentari demòcrata s’assenyala que l’adaptació de les companyies asseguradores i reasseguradores al títol quart de la Llei es realitzarà de manera gradual i proporcionada durant un termini de 5 anys i que dins d’aquest termini es dictaran les circulars, instruccions i comunicats tècnics necessaris establint els termes específics de l’adaptació.

Cal recordar que quan el Govern va fer públic el text del projecte de llei, des de l’Associació de Societats Andorranes d’Assegurances i Reassegurances es va demanar un termini més gran de temps per adaptar-se a la futura normativa un cop entrés en vigor.

El text que finalment ha tancat la comissió legislativa de Finances i Pressupost del Consell General ha estat molt més ambiciós en el termini que el que reclamava l’esmena presentada per la bancada demòcrata. En el mateix es demanava que l’adaptació al títol quart es fes de manera gradual i proporcionada en un termini de tres anys, dos menys dels que finalment hi haurà a la legislació. En un principi, el text enviat pel Govern al Consell General no contemplava cap termini.

El nou text legal, que substituirà l’actual del 1989, contempla el canvi de nom de l’INAF, que passarà a dir-se Institut Nacional Andorrà d’Assegurances i Finances (INAAF), ja que aquesta institució passarà a ser el supervisor del sector. S’haurà de canviar la llei pròpia i fins que no es faci el supervisor serà el ministeri de Finances. També s’ha delimitat el règim de solvència per a les entitats de petita dimensió proporcionat a les seves possibilitats.

tracking