La policia registra els domicilis dels Cierco i l'empresa familiar

La batlle Terés ha ordenat l’acció a demanda dels Pujol després que els germans donessin documents a la fiscalia espanyola

La policia registra els domicilis dels Cierco i l'empresa familiarjordi seabra / RTVASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La batlle Alexandra Terés va ordenar ahir que la policia escorcollés els domicilis particular dels germans Higini i Ramon Cierco i la seu central de l’empresa familiar (Indústries Montanya, SA), a la recerca de papers relacionats amb la revelació del secret professional i possible falsedat documental vinculada amb el cas Pujol. La demanda d’actuació va ser un requeriment de l’advocat defensor de la família de l’expresident de la Generalitat en fer-se pública la trobada d’Higini Cierco amb l’ex-fiscal general anticor­rupció espanyol Manuel Moix, i que el lletrat dels germans reconegués en un escrit a la fiscalia del país veí que van col·laborar en tot moment quan se’ls va requerir informació relacionada amb els Pujol.

Els registres domiciliaris i a IMSA es van realitzar en presència dels advocats defensors dels germans Cierco. Els policies van patir, segons ha pogut saber el Diari, molts entrebancs i inconvenients a l’hora de fer la feina perquè els lletrats consideraven que s’estava duent a terme el que es coneix com a phising expedition: recerca indiscriminada de documents. La policia, de la seva part, va al·le­gar que només buscava papers relacionats amb la revelació de secrets bancaris i la falsificació documental relacionada amb Anna Vidal, dona d’Oriol Pujol, a qui es va vincular sense fonament com a cotitular d’un compte bancari amb Jordi Pujol Ferrusola. És probable que la defensa dels Cierco, segons fonts properes al cas, intenti anul·lar l’escorcoll emparant-se en el pretext que s’ha fet una actuació judicial de phising expedition. El resultat del registre no ha transcendit i es desconeix si s’han comissat sols documents o també ordinadors.

Dues direccions

Les demandes d’actuació de la família Pujol es va encaminar en dues direccions en fer-se pública la col·laboració dels Cierco amb la justícia espanyola i el contingut de la informació facilitada a la fiscalia veïna. La ja esmentada petició a la batlle Alexandra Terés per revelació de secret bancari i possible falsedat documental i una segona en paral·lel davant la batlle Maria Àngels Moreno, que és la responsable de la comissió rogatòria lliurada a Espanya amb tota la documentació dels comptes dels Pujol a Andorra. Moreno va instar que s’obrissin noves causes penals contra Higini Cierco per un delicte major de revelació de secret professional i un de descobriment de revelació de la intimitat personal. La batlle entén que es va actuar de mala fe perquè es va entregar un document que se sabia que contenia informació falsa. A banda de papers que buscaven incriminar altres entitats en relació amb la família de l’expresident.

La documentació que es va facilitar a l’ex-fiscal general Manuel Moix va aixecar des del primer moment recels entre les parts representades en el cas Pujol pel seu origen (alguna pertanyia a altres bancs i es dubta com va arribar a les seves mans i d’altra era de l’antiga BPA) i per l’autenticitat de determinats papers. De manera subjacent el que s’ha d’acabar d’aclarir també és si els germans Cierco van actuar sota coaccions de la policia patriòtica espanyola, com ells han defensat des del primer moment, o van col·laborar de manera voluntària. Del que no hi ha dubte és des de quan informen la justícia dels país veí.

Des del 2014

La col·laboració hi és des del 2014, segons l’escrit presentat davant la fiscalia pel seu advocat espa­nyol: “[...] quan als senyors Cierco se’ls va requerir la informació bancària que existia a BPA dels membres de la família Pujol, van dir la veritat i van entregar als funcionaris policials els comptes i les sumes que els Pujol tenien a BPA.”

Els orígens del cas es remunten al juliol del 2014, quan apareixen publicats al diari El Mundo els moviments bancaris dels Pujol a Andorra (el que es coneix com a pantallazo). Els diferents membres de la família presenten una denúncia contra persona desconeguda per una presumpta revelació de secrets bancaris. La declaració d’Higini Cierco davant la batlle és l’origen de la demanda contra Joan Pau Miquel.

ELS GERMANS DENUNCIEN UNA PERSECUCIÓ JUDICIAL CONSTANT I INDISCRIMINADA

Els germans Higini i Ramon Cierco consideren que són víctimes d’una persecució constant i indiscriminada per part de les autoritats del país i en especial dels organismes judicials, segons van fer públic en un comunicat després que la policia escorcolles els seus domicilis i la seu central de l’empresa familiar. Els Cierco consideren que no s’actua amb la diligència deguda per investigar les amenaces i coaccions que van patir per part de la policia espanyola, mentre que les accions per “protegir els interessos dels Pujol rep una celeritat que pocs processos judicials al Principat ostenten.” L’acció policial d’ahir és qualificada en el comunicat com de “registres a l’engròs i sense una finalitat preconcebuda”. Els escorcolls en els respectius despatxos professionals, però, no van alterar el “normal funcionament de les empreses lligades al Grup Cierco”. El registre és una actuació més, segons s’apunta a la nota, en la persecució en què “s’ha convertit el cas BPA des del primer dia”.

La policia registra els domicilis dels Cierco i l'empresa familiar

tracking