Sistema educatiu

Conflicte laboral al Col·legi del Pirineu pels salaris

Un grup de sis professores ha presentat una demanda a la Batllia on reclamen que se’ls paguin els diners endarrerits ja que el centre té benefici

Conflicte laboral al Col·legi del Pirineu pels salarisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada del grup educatiu francès Hattemer al Col·legi del Pirineu com a accionista majoritari ha de suposar un punt i a part en la història del centre. Però abans haurà de fer front al conflicte laboral que s’ha obert arran del nou conveni que l’empresa ha presentat als treballadors però que té els inicis el setembre del 2012. Un total de sis professores van presentar a principi de maig passat una demanda laboral a la Batllia en què demanen cobrar a partir de gener de l’any passat la part del salari retinguda emparant-se amb l’acord que van firmar amb el centre fa cinc anys. El 2012 la societat tenia greus problemes econòmics i tots els treballadors van acceptar reduir-se el sou un deu per cent fins que hi tornés a haver beneficis, tal com estableix el punt tres de l’acord. Situació que es va produir el curs 2014-2015, quan el col·legi va tornar a tenir guanys, en concret de poc més de 39.000 euros. I en això se sustenta la demanda, ja que les sis professores s’han negat a signar el nou conveni que els ha proposat l’empresa –pretén pror­rogar la rebaixa fins al 2019 com a mínim– i per tant consideren que té vigència el del setembre del 2012. Tampoc no han volgut firmat el conveni sis treballadors més, segons ha pogut saber el Diari, de manera que és pràcticament una quarta part de la plantilla la que s’ha negat a fer-ho.

La quantitat global que sol·liciten els demandants puja per sobre dels 15.000 euros com a resultat d’una retenció salarial que consideren injustificada i il·legal des de l’1 de gener de l’any passat. Alhora, també reclamen que se’ls abonin els interessos legals meritats així com les corresponents cotitzacions a la CASS dels diners reclamats. I que es condemni la part demandada a les costes processals. Els responsables de la societat que regenta l’escola accepten que va haver-hi beneficis el curs 2014-2015, però argumenten que els dos cursos anteriors s’havien produït fortes pèrdues (més de 340.000 euros) i que d’haver tornat a les condicions salarials que tenien els treballadors anteriors a la rebaixa faria inviable el negoci. Per la qual cosa els demana que s’avinguin a les noves condicions laborals.

Fins al 2030

El conveni del gener d’enguany endureix les condicions per recuperar el sou que tenien tots els empleats abans de la reducció voluntària del 2012. Es justifica per les inversions que s’han de fer al col·legi i per la possible entrada a l’accionariat d’un grup educatiu estranger, que es va materialitzar el mes passat. L’aspecte clau del nou acord que s’ha tramès als treballadors és que se suprimeix el punt tercer de l’anterior, on s’estipulava que es rebria la totalitat del sou quan l’empresa obtingués guanys sense especificar la quantia. Ara varia substancialment. Es prorroga la reducció fins al 31 de desembre del 2019. I a partir del gener del 2020 s’obren tres possibilitats. La retenció es recupera íntegra si els beneficis del curs anterior són tres cops superiors al cost de retornar a tots els empleats el 10% retingut. En cas que els beneficis siguin dues vegades superiors al cost total, en recuperarien la meitat, mentre que l’altra meitat estaria a expenses dels beneficis del curs següent. Si no es dona cap de les condicions anteriors el retorn al salari d’abans del 2012 es faria de forma esglaonada a raó d’un 1% anual des del 2020. De manera que fins al 2030 no tornarien a tenir el sou complet.

ELS RESIDENTS PASSIUS HI HAN PORTAT MÉS ALUMNES

L’increment de residències passives ha revertit positivament en el Col·legi del Pirineu. També l’obertura econòmica, segons expliquen fonts vinculades al centre. El nombre d’alumnes ha anat augmentant de forma progressiva des de l’any 2014, fins arribar als 304 actuals. Per l’oferta global del centre juntament amb el fet que l’anglès és llengua vehicular dins del programa educatiu. Des de fa un mes, el Grup educatiu Hattemer n’ha agafat les regnes, per la qual cosa l’escola oferirà el curs 2018-2019 el batxillerat francès al costat de l’internacional que s’imparteix en l’actualitat. La docència que defensa i imparteix Hattemer està basada en un mètode “més clàssic i tradicional de la gramàtica, les matemàtiques i les ciències”, tal com va explicar el president del grup, Pierre Lansonneur, l’11 de maig, moment en el qual va oficialitzar la seva entrada en l’accionariat del centre. A banda de completar l’oferta educativa amb estades a l’estranger, els nous gestors volen duplicar en tres anys la capacitat actual del col·legi. Per aconseguir-ho han previst una inversió mínima d’uns vuit milions d’euros. Les prioritats són la millora del local, la logística i modernitzar el material informàtic.

tracking