Eleccions

La candidata de Macron venç entre els residents

Samantha Cazebonne, de La República En Marxa, aconsegueix el 44,5% dels vots i Laurence Sailliet, d’Els Republicans, es queda amb el 23%S

La candidata de Macron venç entre els residentsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidata centrista Samantha Cazebonne de La República En Marxa, el partit d’Emmanuel Macron, va ser la guanyadora indiscutible ahir de la primera volta de les legislatives franceses a la circumscripció electoral d’Andorra. Va obtenir 184 vots entre els dos punts de votació que hi havia: a l’ambaixada gal·la, que se situa a Andorra la Vella, i al punt de votació del Pas de la Casa. Cazebonne va aconseguir gairebé el doble de vots que qui va quedar segona, la candidata d’Els Republicans, Laurence Sailliet, amb 96 vots. Ahir al Principat estaven cridats a votar 2.619 residents francesos, però només van fer-ho 413, xifra que suposa que va haver-hi el 15,8% de participació.

La candidata del partit del president Macron, de 46 anys i directora del Liceu francès de Palma de Mallorca (Espanya), va assolir el 44,5% dels vots que els ciutadans francesos van emetre ahir al Principat. Saillet es va quedar amb el 23% dels vots. Mentre que en tercera posició, però amb una xifra molt més discreta de suports, va situar-se Natacha Barral, del Front Nacional, amb 39 vots.

Els sondejos situen el partit de Macron com la força que té més números de tenir un paper hegemònic a l’Assemblea Nacional francesa després de la segona volta del 18 de juny.

REPORTATGE

L’inici de la ‘tercera volta’

ls residents francesos a Andorra arribaven ahir a votar a l’ambaixada gal·la sota la intensa pluja que queia al matí a la capital. A França la primera volta de les eleccions legislatives serà l’11 de juny, però per als francesos a la diàspora la cita era ahir.

La majoria dels electors mostraven discreció a l’hora de revelar el seu vot i recordaven que encara hi haurà la segona volta el 18 de juny, però no escapava a ningú que el que està en joc als comicis és amb quina majoria haurà de governar Macron. Tota “una tercera volta”, deien.

Pocs dels que van acostar-se a l’ambaixada francesa defensaven que no anar votar fos una opció, malgrat que des de bon matí s’hi esperés una abstenció alta. “Ens hem d’implicar més en la vida política francesa, és l’única manera d’aconseguir canvis”, deia una jove mare a qui el mal temps no havia aconseguit canviar d’idea.

Amb el paraigua a la mà, alguns esperaven també que les legislatives tanquin del tot el calaix dels populismes. “Amb tot plegat, és molt important votar amb cap”, insistia Bardaji, una votant francesa que viu a Andorra fa 40 anys. “Votar és el nostre deure civil”, afegia Catherine Métayer, resident a Ordino.

A la cinquena circumscripció que inclou Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco es presentaven ahir 14 candidats, dels quals només un ocuparà un escó a l’Assemblea Nacional francesa. Els cartells electorals de tots els candidats es podien contemplar amb detall just després de travessar la porta exterior de l’ambaixada. Abans, però, els votants havien de superar el control de seguretat. En plena alerta antiterrorista, la imatge d’electors passant pel detector de metalls havia estat recur­rent a les presidencials i ahir no sorprenia ningú.

Un cop a dins, al punt de les dotze del migdia hi havia una petita cua de votants. Però no havia estat així durant la resta del matí. “Des que hem obert a les vuit la concurrència de persones ha estat força discreta, però ha anat a l’alça”, explicaven fonts de l’ambaixada. Just abans d’anar a dinar, l’arribada de persones era constant, tot i que gens exagerada. Hi havia força cotxes aparcats a fora i un agent andorrà de trànsit, però qui anava arribant trobava aparcament sense problemes.

tracking