Enquesta política

DA, però sense majoria absoluta

Per cada votant que creu que els liberals guanyaran n’hi ha quatre que pensen que seran els demòcrates, mentre que pel PS només aposta el 2%

DA, però sense majoria absoluta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates per Andorra és el partit que aconseguiria guanyar les eleccions si tinguessin lloc ara mateix, segons les dades de l’enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES), però no obtindria majoria absoluta. Els dos posicionaments tenen un suport molt ampli. Per cada quatre enquestats que creuen que DA (43,4%) s’imposarà només n’hi ha un que aposta pels liberals (11,5%) i el PS queda en un mínim 2%. Tant SDP com els Verds estan per sota del 0,5%. Tenint en compte que més del 40% no es posiciona el favoritisme de DA rondaria el 80%. Però al mateix temps la gran majoria dels que creuen que guanyarà el partit de l’actual Govern també considera que no serà per majoria absoluta. Només tres de cada deu veuen els demòcrates renovar per tercer cop el control al Consell General.

L’enquesta del CRES indica que el partit amb major nombre de simpaties també és Demòcrates per Andorra, tot i que amb només un 16% de suports. En general els enquestat no demostren gaire simpatia per les formacions andorranes. Liberals i el PS estan gairebé empatats amb un 10% i SDP és el pitjor (3%) per darrere dels Verds (4%). Els enquestat es mostren molt més motivats a l’hora de valorar el partit pel qual tenen antipatia. Els liberals són els més rebutjats amb un 21%, per davant dels demòcrates (16%), i el PS surt ben parat (5,7%).

DA i Ld’A, de dretes

L’enquesta sobre quina és la ideologia dels diferents partits andor­rans apunta una espècie de confusió generalitzada. El més destacat és que l’opció ideològica que s’assimila majoritàriament als demòcrates i als liberals és la mateixa: dreta. De DA cal ressaltar que l’adscripció ideològica està molt dividida, en una situació molt semblant a la del PS, però a la inversa. Als demòcrates els divideixen entre centre, centredreta i dreta, mentre que al PS ho fan en centre, centreesquerra i esquerra. També destaca que un 4% dels enquestats vincula Ld’A a l’extrema dreta.

Dades només d’enquestats nacionals andorrans

Les dades de l’enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) que s’han utilitzat en aquests gràfics corresponen a l’apartat on s’han analitzat només les respostes de nacionals andorrans amb dret a vot. La mostra estava formada per 403 persones de nacionalitat andorrana que disposen de telèfon fix, seleccionades a través d’una llista anònima amb tots els números de telèfon aportada per Andorra Telecom. Una part també es va fer de forma aleatòria a partir de números de telèfon mòbil. La selecció de nacionals andorrans s’ha fet respectant el pes de cada parròquia segons el cens del 2016.

DA, però sense majoria absoluta

tracking